Buitenland
KRO-NCRV

Hadj van start, maar geen massale toestroom naar Mekka door corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hadj van start, maar geen massale toestroom naar Mekka door corona

Miljoenen mensen reizen normaal gesproken tijdens de hadj naar Mekka, maar door corona zijn slechts duizend mensen welkom en zijn er extra hygiënemaatregelen genomen. "Niemand wil dat het een superspreader wordt", zegt arabist Laila al-Zwaini in Spraakmakers.

Afgelopen nacht is de bedevaart voor moslims naar Mekka begonnen – een van de vijf 'plichten', naast onder andere het bidden en vasten. Normaal loopt een grote menigte rond de Ka'aba, maar dat is dit jaar niet mogelijk.

Video niet beschikbaar

1000 mensen

Dit jaar zijn niet 2,5 miljoen mensen naar Mekka afgereisd, maar mogen slechts 1000 mensen komen. "Ik hoor ook tienduizend", zegt al-Zwaini. Iedereen moet onder de 65 zijn, gezond, van tevoren en na afloop in quarantaine, en getest zijn. Ook moest iedereen al in Saudi-Arabië zijn, al zijn er wel verschillende nationaliteiten.

Niet iedere moslim die de tocht wil maken, kan dat dit jaar doen. Al is dat niet anders dan normaal, doordat er voor ieder land een quotum is. "Je moet nu al intekenen en 10 jaar wachten en veel moslims kunnen het nooit meemaken. Het is altijd toeval of geluk."

Extra maatregelen

In Mekka is alles gesteriliseerd. De Ka'aba, de zwarte steen, mag niet aangeraakt of gekust zoals normaal gebeurt. Er is een vaste baan om de Ka'aba die gevolgd moet worden, steentjes voor een ritueel om de duivel te stenigen zijn voorverpakt en gesteriliseerd. Het heilige water van de bron is in een flesje gedaan. "Het is echt heel anders voor de mensen die daar zijn."

Kritiek op Saudi-Arabië

Al is de bedevaart een 'plicht', al-Zwaini wil niet naar Saudi-Arabië vanwege de oorlog met Jemen. "Het is het ene moslimland dat het andere moslimland tot tragische ellende bombardeert en voedsel tegenhoudt. Ik zou als moslim nooit op deze manier op Saudi-Arabische bodem willen zijn" Dat de heilige steden daar liggen, verandert daar niets aan. "Door mee te doen draag je bij aan de economie van Saudi-Arabië en dat geld wordt op de een of andere manier ingezet in de oorlog."

Onder moslims mist al-Zwaini in de discussie dat moslim meer is dan alleen de plichten. "Je moet een moreel kompas hebben. Je moet goed zijn en actief opstaan tegen onrechtvaardigheid. Dat is een afweging die niet vaak genoeg wordt gemaakt."

De hadj staat daar volgens al-Zwaini niet boven, alleen maar omdat het zo'n belangrijk ritueel is. "Er zou niks boven een goed mens zijn en nadenken over je daden moeten staan. Dat is wat het voor mij betekent om een gelovige te zijn."

Laila al-Zwaini over de hadj naar Mekka

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie