Buitenland
NOS

Chinese arbeidsmigranten hebben vanaf nu recht op zorgverzekering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese arbeidsmigranten hebben vanaf nu recht op zorgverzekering

Een meevaller voor binnenlandse arbeidsmigranten in Chinese mega-steden. Die hebben vanaf nu ook recht op een zorgverzekering. Dat heeft de Chinese regering bepaald. In de afgelopen decennia trokken miljoenen Chinezen van het platteland naar de stad voor werk. Voor velen betekent dat hard werken om te overleven. Correspondent Laura van Megen vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Arbeidsmigranten in China hebben nu ook recht op zorgverzekering

Video niet beschikbaar

"In China ben je niet alleen burger in het hele land, maar heb je ook een soort registratie in de plaats waar je ouders ook geregistreerd zijn", aldus Van Megen. Dat is een huishoudregistratiesysteem, ook wel 'hukou'. En daar waar je hukou is, daar is de lokale overheid verantwoordelijk voor jouw sociale voorzieningen, zoals dus je zorgverzekering.

Kinderen achterlaten

"Stel je komt van het platteland en gaat werken in de grote stad, dan heb je in de stad dus geen recht op zorgverzekering, maar je kinderen krijgen ook geen scholing. Je moet je kinderen dan al naar een dure privéschool sturen. Of je moet je kinderen achterlaten", aldus Van Megen. Hierdoor zijn dit soort mensen geen volledige burgers op de plekken waar ze werken. De maatregel komt al uit de vroegere communistische tijd, om zo te kijken welke (lokale) overheid voor de kosten moest opdraaien.

Dat er nu wat gaat veranderen in de zorgverzekering is groot nieuws. "De grote steden moeten dit nu dus gaan betalen voor binnenlandse arbeidsmigranten." Het geldt ook gelijk voor alle soorten arbeiders. "Er zijn natuurlijk ook de arbeiders die goede kantoorbanen hebben en veel geld verdienen. Voor hun is het een extra hulpmiddel, maar voor de arbeidsmigranten die bijvoorbeeld in de bouw werken is het wel echt heel belangrijk", aldus Van Megen.

Dwingen

Het heeft lang op zich laten wachten, omdat grote steden de wetgeving tegenhielden. "Die vonden het te veel geld kosten om alle arbeidsmigranten te voorzien in hun sociale kosten, dus dan gaat het ook om onderwijs. De overheid heeft nu als ware de grote steden gedwongen om dat beleid aan te passen. In ieder geval nu op het gebied van zorg", aldus Van Megen. Dit hebben ze gedaan, omdat dat beter is voor de samenleving, maar nog belangrijker, voor de economie. Mensen houden meer geld over om te besteden. Ook is de verwachting dat in de toekomst nog veel meer Chinezen naar de steden trekken om te werken, daarom vond de regering het belangrijk om nu deze verandering door te voeren.

China arbeidsmigranten

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie