Erdogan ligt op ramkoers in eigen land
- Nieuws
- Erdogan ligt op ramkoers in eigen land
President Erdogan dreigt openlijk met een nieuwe inval van Syrië en blokkeert daarnaast nog steeds de Zweedse en Finse toetreding tot de NAVO. Waar komt deze felle houding vandaan? Alles wijst op een steeds zwakkere positie in eigen land, waar de torenhoge inflatie de economie steeds verder verlamt, en oppositiepartijen steeds populairder worden voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Nienke van Heukelingen, EU-Turkije expert van Instituut Clingendael, schuift aan bij Bureau Buitenland en spreekt over de Erdogans moeilijkste periode in zijn twintig jaar tijd als machtshebber.
VPRO BB Turkije
Syrische vluchtelingen
Naast de ongekend hoge inflatie van de Turkse lira, is er ook veel onrust over de miljoenen Syrische vluchtelingen in het land. Op social media duiken steeds vaker filmpjes op van vluchtelingen die worden belaagd en aangevallen door woedende burgers. "In het begin ontving Turkije de vluchtelingen met open armen," vertelt Van Heukelingen, "maar het idee was wel dat dit een tijdelijke oplossing zou zijn."
Inmiddels blijkt dat een groot aantal van de Syrische vluchtelingen zich geïntegreerd voelt in Turkije en niet direct op het punt staat om terug te keren naar Syrië.
Volgens Van Heukelingen ontstaat een deel van de onenigheid tussen Turken en vluchtelingen door het feit dat de Syriërs ‘cash-assistance’ van de EU krijgen, daar waar de Turken zelf nog steeds lijden onder de slechte economische toestand van het land. De Syriërs worden zodoende als zondebok aangewezen en, zo vertelt Van Heukelingen, "dat levert frictie op in de samenleving, dat is wat je ziet."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kans voor de oppositie
Terwijl Erdogan de vluchtelingen nog enigszins met een zachte hand behandelt, onder andere vanwege de in 2016 gesloten deal met de EU, slaat de oppositie een veel hardere toon aan wat betreft de Syrische vluchtelingen. Zo vertelt Van Heukelingen dat de oppositie vergaande plannen heeft en een deal wilt sluiten met Assad om de vluchtelingen terug te sturen.
Daarmee is het, samen met de economie, een van de belangrijkste thema’s voor de naderende presidentsverkiezingen volgend jaar.
“Als de oppositie ooit een kans heeft gehad, dan is het nu,” stelt Van Heukelingen. Daarmee wijst zij onder andere op de populariteit van de burgemeesters van Ankara en Istanbul, die allebei lid zijn van de republikeinse oppositie partij CHP: "Die staan op dit moment hoger in de peilingen dan dat Erodgan op dit moment staat."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.