Opnieuw bommen op Jemen, ondanks alle druk op Saudi-Arabië
- Nieuws
- Opnieuw bommen op Jemen, ondanks alle druk op Saudi-Arabië
De strijd in Jemen is weer opgelaaid – ondanks de oproep van de VS tot een wapenstilstand. Mogelijk zijn de strijdende partijen op de valreep uit op een zo gunstig mogelijke uitgangspositie aan de onderhandelingstafel, zegt correspondent Marcel van der Steen in Nieuws en Co op NPO Radio 1.
'Dit betekent dat de bevolking nog meer voor zijn kiezen krijgt'
De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voerde luchtaanvallen uit op de Houthi-rebellen. Het doelwit was een luchtmachtbasis. Ook werd een gestreden om een belangrijke havenstad.
"Het vliegveld en de havenstad zijn strategische plekken. En als de rebellen grote verliezen lijden, kan ze dat eerder doen besluiten om toch maar te gaan praten met de coalitie. Want bij laatste poging anderhalve maand geleden kwamen ze niet opdagen."
Humanitaire crisis
De oorlog woedt al bijna vier jaar en heeft geleid tot een humanitaire crisis. Volgens Unicef sterft er elk tien minuten een kind in Jemen door honger of ziekte. 1,8 miljoen kinderen zijn ondervoed, waarvan 400,000 zo ernstig dat het levensbedreigend is. Er dreigt een hongersnood voor miljoenen mensen, waarschuwt de VN.
De internationale druk om een einde te maken aan de oorlog in Jemen zwelt steeds verder aan. Er is felle kritiek op de vele burgerslachtoffers door de Saudische luchtaanvallen.
Kritiek binnen koningshuis
Zelfs binnen de Saudische koninklijke familie klinkt de laatste weken voor het eerst kritiek op het Jemen-conflict, zegt de correspondent. "Een broer van de koning, Ahmed bin Abdulaziz, heeft gezegd dat niet de hele familie verantwoordelijk is voor de oorlog. Hij wijst naar kroonprins Bin Salman." Bin Salman is de feitelijk machthebber van het land.
Het openlijke vingerwijzen duidt op onenigheid binnen het Saudische koningshuis. "Het is een verschuiving dat er kritiek is op Bin Salmans beleid. En het laat wel zien dat niet iedereen meer achter de strijd in Jemen staat.”