Buitenland
NOSNTR

Wereld Meteorologische Organisatie pleit voor meer waarschuwingssystemen na overstromingen Spanje

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereld Meteorologische Organisatie pleit voor meer waarschuwingssystemen na overstromingen Spanje

Het zuiden van Spanje likt nog steeds de wonden van de natuurramp van de afgelopen dagen. Velen vragen zich af of mensen wel op tijd zijn gewaarschuwd. De Wereld Meteorologische Organisatie pleit voor meer waarschuwingssystemen, naar aanleiding van de overstromingen. Niko Wanders, hydroloog van de Universiteit Utrecht, legt in Nieuws en Co uit hoe zulke systemen werken.

Video niet beschikbaar

"De systemen doen een soort watervoorspelling, net als het weerbericht", legt Wanders uit. "Ze pakken de weersvoorspellingen, stoppen het in een model, en dan voorspelt het hoeveel water er in de rivieren onze kant op komt." De systemen houden ook rekening met hoe nat de grond is, of er sneeuw ligt en wat bijvoorbeeld het grondwaterpeil is. Toch zijn ze niet 100% betrouwbaar. "Het hangt af van de data die je erin stop, dus hoe nauwkeurig de weersvoorspellingen zijn."

Volgens Wanders is het lastig om precies te zeggen wat er mis ging in Spanje. "We hebben het natuurlijk over extreem veel regen. Dat hebben we nog nooit gezien, dus dan is het ook lastiger om te voorspellen wat er gaat gebeuren."

Daar komt bij dat mensen waarschuwingen niet altijd even serieus nemen. "Als de waarschuwingen te vaak afgaan of als het een paar keer misgaat, luisteren ze minder goed." Ook komen waarschuwingen soms te laat. "En dan heb je niet genoeg tijd om hulp te regelen. Of zandzakken neer te leggen."

Verzadigd

Hoewel er nog meer regen op komst is in Spanje, heeft het geven van meer waarschuwingen volgens Wanders weinig zin. "De hele bodem en het hele systeem is door het water volledig verzadigd." Wel is het duidelijk dat het gevaar nog niet geweken is: "Het staat daar helemaal onder water, dus dat betekent dat elke druppel rechtstreeks de zee in gaat en het nergens heen kan. Zelfs kleine beetjes regen zorgen nu voor veel impact."

Nederland

In Nederland zijn de waarschuwingssystemen volgens Wanders goed genoeg. Een voordeel is daarnaast dat Nederland niet zo heuvelachtig is, legt Wanders uit: "Het zal dus niet zo snel gaan stromen dat auto’s worden meegespoeld." Bovendien hebben we hier waarschijnlijk tijd om voorbereidingen te treffen: "Als het misgaat in de Rijn, zien we dat eerst in Duitsland. Wij zijn als laatste aan de beurt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie