Buitenland
VPRO

Zandstormen teisteren Koeweit: 'Zelfs een blokje om gaan is levensgevaarlijk’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zandstormen teisteren Koeweit: 'Zelfs een blokje om gaan is levensgevaarlijk’

Inwoners van Koeweit richten zich massaal tot sociale media om zich te beklagen over de zandstormen die hen teisteren. De inwoners van het rijke Golfstaatje zijn wel wat gewend, maar het natuurverschijnsel wordt heviger. Ook komt het steeds vaker voor, legt journalist Abdou Bouzerda uit in Bureau Buitenland.

vprobb 240522 uitgelicht abdou bouzerda

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gezondheidsschade

“De huidige hevigheid van deze zandstorm overweldigt de Koeweiti’s”, vertelt Bouzerda in Uitgelicht. Een zandstorm kan een land volledig lam leggen. “Het praktische leven is tot stilstand gekomen: geen vluchten, zelfs iets simpels als autorijden of een blokje om gaan is levensgevaarlijk.” Daarbij doelt de journalist ook op gezondheidsgevaren: “Het inademen van die zandkorrels leidt vaak tot gezondheidsklachten, dus veel Koeweiti’s, honderden, komen ook in het ziekenhuis”.

Wereldwijd worden landen getroffen door zandstormen. De World Metereological Organization ontwikkelde een speciaal waarschuwingssysteem dat per regio zand- en stofstormen voorspelt: Sand and Dust Storm Warning Advisory and Assessment System (SDS-WAS)

It’s the climate, stupid

De toename van de zandstormen is volgens Bouzerda te wijten aan klimaatopwarming. “Je moet je voorstellen, minder regen betekent ook dat de wind meer zand kan meenemen.” Daarbij komen te zandstormen ook steeds vroeger in het jaar voor. “Het zandstormseizoen was altijd begin van de zomer, in juni. Tegenwoordig is dat steevast mei.”

De zandstormen ontstaan volgens de journalist vaak in een gebied als Oost-Syrië, waar verwoestijning al langer een probleem is. Verder wijst hij op de Syrische burgeroorlog, die ook bijdraagt aan het probleem. "Denk aan bodemerosie, landbouwgronden die niet meer onderhouden worden. Dat zorgt er allemaal voor, dus eigenlijk een optelsom, dat zelfs de geharde lokale Arabier in Koeweit niet is opgewassen tegen de zandstormen.”

De kop in het zand

De overheid van Koeweit lijkt desondanks niet veel vaart te maken met passend beleid. “Als het gaat om het tackelen van het échte probleem, dus de klimaatopwarming, dan doen ze daar te weinig voor”. De bestaande aandacht is erg versnipperd over verschillende ministeries, volgens de journalist: “Een echte coherent aanpak is er niet.”

Maar misschien ligt er hoop bij de jeugd. “Er zijn piepjonge Koeweiti’s, jongeren van 14, 15, die zeer actief zijn op sociale media. En zij vinden een luisterend oor bij prominente leden van de koninklijke familie.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie