Buitenland
EO

Steun voor Harris van Taylor Swift 'kan polariserend werken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steun voor Harris van Taylor Swift 'kan polariserend werken'

Helemaal onverwacht kwam het niet, maar zangeres Taylor Swift heeft op Instagram haar steun uitgesproken voor Kamala Harris. De Democratische presidentskandidaat zal blij zijn met de endorsement van Swift, want de zangeres heeft met 283 miljoen(!) Instagramvolgers een enorm bereik. Harris is er blij mee, maar historicus Matthijs Tieleman ziet ook nadelen. "Het werkt polariserend", legt hij uit in Dit is de dag.

Popster Taylor Swift steunt Kamala Harris: wat zijn de gevolgen? (11 september 2024) - Dit is de Dag

Tieleman, die als universitair docent werkt aan de Illinois State University in de Verenigde Staten, vraagt zich af of Swift echt het verschil gaat maken. "Het kan natuurlijk, want de marges zijn klein, maar ik denk dat het eerder een negatief effect gaat hebben op de democratie hier", zegt hij. "Mensen die Taylor Swift leuk vinden maar geen democraat zijn, zullen haar niet leuk vinden, dan heeft dat effect op de cultuur. Als ik zeg 'ik vind Taylor Swift leuk' en die ander associeert dat met de Democratische partij, dan hebben we ineens niks meer gemeen", zegt hij.

Volgens Tieleman past het in een bredere ontwikkeling. "In Amerika hebben we een soort samensmelting tussen celebrity-cultuur en politiek. Celebrities worden politici – kijk maar naar Donald Trump – en politici worden celebrities. Taylor Swift heeft heel veel talenten, ze kan zingen, ze is een goede ondernemer, maar ze heeft niet meer inzicht in de politiek dan een gemiddeld persoon", vindt hij.

Hij vergelijkt Swift met ondernemer Elon Musk, die juist Donald Trump steunt. "Hij heeft veel verstand van ruimtereizen en elektrische auto's, maar politiek is hij vooral een meme-machine. Als mensen geen expert zijn op het gebied van politiek, weet ik niet of ze het debat verbeteren."

Positieve invloed

Imagodeskundige Zabeth van Veen is het niet eens met Tieleman. Zij denkt wél dat de endorsement van Swift belangrijk kan zijn. "Het voordeel is dat Taylor ervoor zorgt dat jonge mensen, die nog geen stembiljet hebben, zorgen dat ze kunnen gaan stemmen." Van Veen kan het waarderen dat de popster kleur bekent: "Niet iedereen durft zich uit te spreken en zij durft het wel."

Van Veen erkent wel dat het polariserend kan werken. "Het gaat steeds minder om de inhoud. Het gaat om beeldvorming. Ben je fan van iemand, dan neem je die standpunten mee, en als er maar twee partijen zijn, sta je snel tegenover elkaar", zegt ze. "Maar je moet het ook doen met wat je hebt."

'Trump baalt'

Hans van der Loo, die een boek schreef over Taylor Swift, denkt dat Donald Trump best baalt dat hij Taylor Swift niet achter zich heeft. Ze begon als countryzangeres, een genre dat juist populair is onder Amerikanen die vaak Republikeins stemmen. "Dat is wel de tragiek voor Trump. Voor hem is ze natuurlijk een droomvrouw. Ze is ondernemend, ze is succesvol, ze is geworteld in de countrymuziek, dus je zou zeggen dat ze een conservatief boegbeeld kan zijn. Maar ze kiest voor de vijand", zegt hij.

Toch is het geen verrassing, volgens Van der Loo: "Ze is consequent opgekomen voor jonge meiden, mensen die gepest worden en de LGBTQ-gemeenschap. Dit past binnen haar boodschap."

Ster advertentie
Ster advertentie