Genocide in Gaza? 'Hoeveel bewijzen heb je in godsnaam nodig?', vraagt Holocaust-overlevende Ulli d’Oliveira
- Nieuws
- Genocide in Gaza? 'Hoeveel bewijzen heb je in godsnaam nodig?', vraagt Holocaust-overlevende Ulli d’Oliveira
Tijdens de inmiddels veelbesproken openingen van het Holocaust Museum in Amsterdam was het jurist, schrijver en holocaust-overlevende Hans Ulrich ‘Ulli’ Jessurun d’Oliveira die tijdens de ceremonie besloot in actie te komen. Terwijl eregast Isaac Herzog, de president van Israël, aan het woord was, besloot d’Oliveira op te staan en een A4’tje te tonen met daarop de woorden: meneer Herzog is president van de genocidale staat Israël. Nadia Moussaid ging in Het Marathoninterview met d’Oliveira in gesprek, onder andere over die protestactie en de oorlog in Gaza. ‘Hoeveel bewijzen heb je in godsnaam nodig?’
Ulli d'Oliveira - Het Marathoninterview
'De genocidale staat Israël'
Voorafgaand aan de opening van het Holocaustmuseum zat d’Oliveira al enige tijd te dubben of hij wel moest gaan, mede op aandringen van zijn bonusdochter. “Ze heeft een prachtig gevoel voor wat wel en niet kan”, vertelt de 91-jarige jurist. “Je kan niet in één ruimte verkeren met een man die nu president van Israël is terwijl het Israëlische leger nu in Gaza zo huishoudt.” “Ik heb dat rustig tot mij laten doordringen en uiteindelijk gedacht: ik kan wel gaan, maar dan moet ik wel iets doen.”
Die actie werd uiteindelijk een simpel a4’tje met daarop in koeienletters in het engels geschreven: ‘meneer Herzog is president van de genocidale staat Israël.’ Net iets minder dan een minuut stond hij daarmee in de zaal van de Portugese Synagoge in Amsterdam terwijl Herzog aan het woord was. En na minder dan een minuut ging hij weer zitten.
Herzog roept dat alle burgers van Gaza medeplichtig zijn.
Genocideverdrag
Het statement van d’Oliveira laat er geen misverstand over bestaan. En hoewel er ook juristen zijn –zoals Geert-Jan Knoops– die stellen dat het nog lang niet duidelijk is of er in Gaza al sprake is van genocide, is het voor d’Oliveira al een vrij ronde zaak. "Hoeveel bewijzen heb je godsnaam nodig?"
D’Oliveira verwijst daarbij naar het Genocideverdrag dat enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog door een groot deel van de wereld, ook Israël, werd ondertekend. "Daarin staat wat er allemaal valt onder genocide. In de eerste plaats is er wel opzet voor nodig."
"Het tweede is dat je op de grond een aantal dingen aanricht. Bijvoorbeeld het en masse vermoorden van burgers, het uithongeren van mensen, het onthouden van levensvoorwaarden, het onthouden van medische zorg, en ervoor zorgen dat er geen nieuwe kinderen komen. Dat valt allemaal onder dat bredere begrip genocide." Allemaal zaken waar Israël op dit moment door de autoriteiten van Gaza en een grote groep hulporganisaties ter plekke van wordt beschuldigd.
Intentie
Ook wat betreft de intentie van Israël zijn er volgens d’Oliveira voldoende aanwijzingen die het Internationaal Gerechtshof uiteindelijk zal doen concluderen dat hier sprake is van genocide. Zoals het gebruik van de term 'Amalek' door Netanyahu. "Amalek is de koning van de Amalekieten en die zijn de vijand van het volk van Israël. En de God van Israël beveelt dus regelmatig aan de opperhoofden van Israël om de Amalekieten uit te roeien." "Dat betekent dus als Netanyahu en mensen in Israël 'Amalek' roepen, dat betekent dat ze de hele boel willen uitmoorden."
Ook een uitspraak van Herzog spreekt volgens de jurist boekdelen over de intentie van de Israëlische regering: "Hij roept dat het niet alleen gaat om Hamas. Dat alle burgers van Gaza medeplichtig zijn omdat zij geen revolutie hebben gepleegd tegen Hamas." "Dan denk ik dat de intentie overduidelijk bewezen is", concludeert Ulli d’Oliveira. "
Gerelateerde podcast
Het Marathoninterview
Het Marathoninterview
Een traditie sinds 1986: gerenommeerde interviewers en even zo beroemde (of beruchte) gasten laten zich drie uur lang opsluiten in een studio. Om met elkaar te praten over leven, werk en alles dat daaraan voorbij gaat. Verhalen die dichterbij komen dan de waan van de dag ons meestal toelaat. Alle gesprekken zijn terug te luisteren in alle bekende podcastapps.