Buitenland
VPRO

Komt er een oorlog tussen Israël en Hezbollah?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er een oorlog tussen Israël en Hezbollah?

Er zijn grote zorgen dat het tussen Israël en Hezbollah tot een grootschalige oorlog komt. Het Israëlische leger stelt dat Hezbollah een grotere escalatie uitlokt. Maar is dat wel zo en hoeveel belang heeft Hezbollah bij oorlog? "Hezbollah voert een balanceer-act uit", vertelt Nieuwsuur-verslaggever Zainab Hammoud in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

In Zuid-Libanon is de situatie uiterst spannend, vertelt Hammoud. Daar vinden over en weer aanvallen plaats tussen Hezbollah en Israël. "In dorpjes langs de grens zijn tot nu toe tienduizenden mensen gevlucht. De schade is enorm groot." Het doet denken aan 2006, toen Hezbollah en Israël een oorlog uitvochten. "Iedereen in het land houdt z'n hart vast voor een grootschalige oorlog die kan uitbreken."

Het Israëlischer leger wijst naar Hezbollah voor de agressie. Welke belangen wegen er op voor Hezbollah? Volgens Hammoud moet Hezbollah balanceren op dun koord. "Ze willen laten zien dat ze Hamas steunen, daarom voeren ze de aanvallen op. Daarnaast is afgelopen week een hoge militaire leider van Hezbollah in zuiden omgekomen bij een Israëlische aanval. Als reactie komt Hezbollah dan weer met aanvallen."

Toch is Hezbollah niet uit op een grote oorlog, benadrukt de verslaggever. "Ze willen zich in de regio presenteren als enige partij die het opneemt voor de Palestijnen, maar Hezbollah weet ook dat verliezen aan hun kant groot kunnen zijn als het tot een grootschalige oorlog met Israël komt." Desondanks besluit Hammoud dat met de aanhoudende aanvallen alsnog de kans bestaat dat het een goed misgaat in de regio.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie