Buitenland
NOS

Inauguration Day in de VS: Biden vandaag president

foto: NOS Thijs Geritzfoto: NOS Thijs Geritz
  1. Nieuwschevron right
  2. Inauguration Day in de VS: Biden vandaag president

Exact 78 dagen na de verkiezingen is het zover: vandaag krijgen de Verenigde Staten een nieuwe president, Democraat Joe Biden. Daarmee komt er officieel een einde aan de termijn van Donald Trump. Bij het Capitool in Washington wordt Biden, samen met de nieuwe vice-president Kamala Harris, geïnaugureerd.

Video niet beschikbaar

"Trump werpt zeker wel een schaduw over deze dag. Hij is er niet bij, wat al 150 jaar niet is voorgekomen dus zijn chagrijn over zijn verkiezingsverlies werpt een schaduw over deze inauguratie en hij zette een menigte ertoe aan om de plek te bestormen waar vandaag die inauguratie plaatsvindt", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Zo gaat deze historische dag eruit zien:

Eén ding is zeker, deze inauguratie is in veel opzichten anders dan eerdere inauguraties. Niet alleen vanwege de coronapandemie, ook vanwege de toegenomen dreiging van geweld. Daarbij komt ook dat Trump heeft aangekondigd niet aanwezig te zijn. En dat is hoogst ongebruikelijk. De laatste keer dat een voorganger afwezig was, was meer dan 150 jaar geleden. Het gebeurde slechts drie keer eerder in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Biden en zijn vrouw hebben afgelopen nacht doorgebracht in Blair House, het officiële gastenverblijf van de president. Normaliter is er 's ochtends een ontmoeting met de uitgaande president. Maar naar alle waarschijnlijkheid vertrekt Trump vroeg naar zijn huis in Florida - en zal er dus geen ontmoeting zijn. Mike Pence, vice-president onder Trump, en zijn vrouw Karen zijn wel bij de inauguratie aanwezig.

Om 15.00 uur Nederlandse tijd woont Biden een kerkdienst bij in de St. Matthew's Cathedral in Washington D.C.. Vervolgens vertrekt de aankomend president naar het Capitool, waar hij rond 17.15 uur wordt beëdigd. De United States Marine Band is aanwezig en speelt verschillende muziekstukken. Zangeres Lady Gaga zingt het volkslied. Aan de westzijde van het Capitool treedt Jennifer Lopez op.

Zo volg je het

De inauguratie van Biden en Harris is bij de NOS live te volgen:

- Bij de NOS op de website, in de app, en via Facebook en YouTube

- Op NPO 1 begint om 16.50 uur een extra televisie-uitzending. Die duurt tot 18.45 uur

- NPO Radio 1 heeft van 17.00 tot 19.00 uur een speciale uitzending

Selecte groep

Bij de ceremonie is, naast vrienden en familie van Biden en Harris, een selecte groep gasten aanwezig. Onder meer de voormalige presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton wonen de inauguratie bij. Ook Hillary Clinton en Michelle Obama zijn erbij.

Brandweervrouw Andrea Hall leidt de ceremonie van de Pledge of Allegiance. Daarin belooft de president trouw aan de vlag en aan het land. Ook predikant Silvester Beaman van een Afro-Amerikaanse kerk in Wilmington - tot vandaag Bidens woonplaats - en de katholieke theoloog Leo O'Donovan spelen een belangrijke rol bij het afleggen van de eed. De mannen zijn oude vrienden van de nieuwe president.

Eed afleggen

Biden legt de presidentiële eed af bij opperrechter John Roberts. Zijn vrouw staat naast hem, met de Bijbel in haar hand. Bij vicepresident Harris wordt de eed afgenomen door opperrechter Sonia Sotomayor. Haar man zal naast haar staan.

Na de eed is het tijd voor de inauguratietoespraak van Biden, gevolgd door meer muziek en gedichten. Vervolgens zet Biden voor het eerst als president een handtekening onder documenten. Daarna vertrekt hij met Harris en een aantal oud-presidenten naar de militaire begraafplaats Arlington voor een kranslegging.

Normaliter is er een grote parade op Pennsylvania Avenue, maar dit jaar is er een aangepaste optocht. En in plaats van de grote galafeesten is er een televisiespecial met optredens van bekende artiesten als Justin Timberlake, Jon Bon Jovi en Demi Lovato.

Duizenden vlaggen

Voorheen kwamen er mensenmassa's naar Washington om de inauguratie bij te wonen. Vanwege het coronavirus, dat de Verenigde Staten flink in zijn greep heeft, is dat dit jaar niet mogelijk. Het team rond de beëdiging riep afgelopen december al op om niet naar het Capitool te komen en de inauguratie thuis te volgen. Er zijn diverse online evenementen gepland.

"De 59ste inauguratie zal een historisch en boeiend evenement worden dat de kracht en diversiteit van ons land laat zien, en iedere Amerikaan kan daar thuis van genieten", zei het inauguratiecommittee afgelopen december al op Twitter.

Zware veiligheidsmaatregelen

Na de bestorming van het Capitool, twee weken geleden, zijn er rigoureuze veiligheidsmaatregelen genomen. De omgeving is afgeschermd met hoge hekken en prikkeldraad. Meer dan 25.000 militairen zijn op de been. Ook is er een grote rode zone rondom het parlementsgebouw, waar geen toeschouwers mogen komen.

In Washington zijn bovendien een aantal plekken afgesloten, waaronder de National Mall en de bruggen over de rivier Potomac. Ook zullen meer dan tien metrostations dicht zijn tijdens de beëdiging.

En daar blijft het niet bij: reizen naar de hoofdstad is een stuk moeilijker dan normaal. Minstens één busbedrijf schrapte alle ritten van de afgelopen dagen, Airbnb annuleerde alle reserveringen in de stad en luchtvaartmaatschappijen stelden extra veiligheidsmaatregelen in.

Lucas over Biden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie