Green Deal van Timmermans krijgt steeds meer vorm, landen nu aan zet
- Nieuws
- Green Deal van Timmermans krijgt steeds meer vorm, landen nu aan zet
Het is een belangrijke week voor de Europese Raad. Deze week wordt er namelijk gesproken over renovatieplannen en spreekt de Raad over klimaatdoelstellingen. Dat werd interessant, in eerste instantie wilde de Raad vijftig procent reductie van CO2 uitstoot. Vervolgens wilde Timmermans 55 procent reductie, maar nu wil het Europees Parlement zestig procent reductie van de uitstoot.
"Frans Timmermans vindt dat te ver gaan", vertelt correspondent Sander van Hoorn in Met Het Oog Op Morgen. Timmermans had in eerste instantie zelf met de Europese Commissie het doel gesteld om dus voor vijftig procent reductie te gaan. Maar het Europees Parlement is het daar duidelijk niet mee eens, zij willen meer zien.
"Wij komen erop uit dat 55 procent haalbaar is, heel moeilijk wordt en daarnaast ook genoeg is om de doelstelling te halen. Ik vind het prima dat het Europees Parlement zo ambitieus is, maar we hebben echt ons huiswerk gedaan. Boven onze eis gaan wordt wel heel erg zwaar", laat Timmermans optekenen in een interview met Van Hoorn.
Video niet beschikbaar
Grotere reductie van CO2 is onverstandig
Timmermans vertelt verder dat daarboven gaan misschien zelfs onverstandig is. Juist de eis van 55 procent dwingt ook andere wereldmachten ertoe om de uitstoot zo veel mogelijk te reduceren. Hij vindt dit percentage het juiste signaal om af te geven naar de rest van de wereld. "Zij moeten immers ook hun verantwoordelijkheid nemen", meent Timmermans.
Een opvallend detail is wel dat de sociaaldemocraten, de partij van Timmermans, unaniem voor de zestig procent stemde. Dat zet tot denken, maar betekent niet dat de commissaris een slechte relatie onderhoud met zijn partijfractie. "Ik zou eerder zeggen dat dit een strakke choreografie is", vertelt Van Hoorn.
"Het wordt nu natuurlijk hogere onderhandelkunde. Je hebt niet alleen het Europees Parlement dat er iets over te zeggen heeft, niet alleen de Europese Commissie maar vooral ook de Europese Raad. Tussen de regeringsleiders zitten ook mensen die op de rem gaan staan. Wanneer je nu hoger inzet, kom je ergens in het midden uit. Dat is dan de 55 procent die Timmermans graag ziet."
Landen zijn nu aan zet
Ook volgens Timmermans zijn nu de landen aan zet om een duidelijke klap te geven op de uiteindelijke klimaatdeal. "Wanneer we gaan voor dat percentage, dat haalbaar is, zijn wij het continent dat het verst gaat. Dat zou voor Europa heel goed zijn."
Timmermans denkt overigens ook dat er veel te halen valt met het renoveren van woningen. Naar eigen zeggen stoten woningen nu ruim 40% van alle CO2 uit, wat volgens hem stukken minder kan. Daarnaast zou het ook goed zijn voor de economie, woningrenovatie levert immers veel werkgelegenheid op.
"Als je jouw huis beter isoleert, als je zonnepanelen installeert, als je dubbel glas kunt installeren en als je automatisering kan inzetten om huizen veel preciezer te verwarmen zorgt dat voor een enorme winst. Bovendien zitten we door de coronacrisis in de economische problemen, hierdoor stimuleren we ook het midden- en kleinbedrijf. Het heeft wat dat betreft alleen maar voordelen."
OOG Brussel bij nacht
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.