Hoe risicovol is de situatie in Tsjernobyl echt?
- Nieuws
- Hoe risicovol is de situatie in Tsjernobyl echt?
De zorgen over kerncentrale Tsjernobyl in Oekraïne nemen toe. De stroomtoevoer is uitgevallen. Hierdoor dreigen de koelsystemen ermee op te houden. De Oekraïense overheid heeft Rusland gevraagd om een staakt het vuren om de stroomkabel richting de centrale te herstellen. De centrale is sinds een paar dagen in handen van de Russen.
Hoe risicovol is de situatie in Tsjernobyl?
Video niet beschikbaar
“Koeling is heel belangrijk bij een werkende centrale. Die kernbrandstof die er in Tsjernobyl zit, heeft nog jaren koeling nodig”, vertelt stralingsdeskundige Lars Roobol in NOS Met het Oog op Morgen.
Reactoren
Zonder stroom zou het erg gevaarlijk worden bij een werkende centrale. Dan zou uiteindelijk het water gaan koken in het koelbad en daarna zou de kernbrandstof smelten. Bij Tsjernobyl hoeft men daar niet bang voor te zijn, vertelt Roobol. “De reactoren staan al twintig jaar uit. Daarmee is de warmteontwikkeling van de kernbrandstof zo ver afgenomen dat het niet meer voor kan komen dat de kernbrandstof gaat smelten.”
Het zal vervelend zijn voor mensen die wonen op het terrein van Tsjernobyl. “Het wordt donker, de koelkast, ventilatie of verwarming werken niet meer, maar voor radioactiviteit hoeven we niet meer bang te zijn.”
Radioactieve lekkage
Volgens Oekraïense autoriteiten zou er radioactieve straling kunnen lekken. Roobol denkt van niet. “Het IAEA, het internationale atoomenergieagentschap, zegt dat er geen materiaal ligt waar we ons zorgen over hoeven te maken”, legt hij uit.
Roobol vraagt zich dan ook af of de waarschuwing van de Oekraïense autoriteiten echt is. “Het is ook een oorlog van informatie. Je kunt angst maken of je kan door te overdrijven kan je een poging doen om de NAVO of EU bij te trekken.”
Andere kerncentrales
Er zijn wel vier werkende kerncentrales in Oekraïne. Als daar de stroom uitvalt, is er wel een probleem. Zoals Roobol zegt, kan er dan de kernbrandstof smelten. “Zolang je daar de koeling in stand kan houden, daar zijn ook noodsystemen voor, dan zijn ze veilig.”
Toch maakt hij zich wel zorgen over die werkende kerncentrales. “Er zijn internationale afspraken gemaakt over wat je doet tijdens een oorlog. Rusland lijkt zich daar niet aan te houden. De IAEA uit daar zorgen over, maar ik vind het zelf ook zorgelijk.”
OOG chernobyl
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.