Buitenland
NOS

Het eerste en waarschijnlijk enige debat tussen Trump en Harris: 'ging los tussen de twee'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het eerste en waarschijnlijk enige debat tussen Trump en Harris: 'ging los tussen de twee'

Het was het eerste, en misschien ook het enige debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. In de peilingen gaan ze nek aan nek, dus er stond veel op het spel. Helemaal voor Kamala Harris, want zij is voor veel Amerikanen nog steeds een onbekende factor.

Trump en Harris in debat

Video niet beschikbaar

Het debat tussen Donald Trump en Kamala Harris begon vannacht nog beleefd: de Democratische presidentskandidaat stak bij aanvang het podium over om de hand te schudden van haar Republikeinse rivaal.

Dat gebeurde nooit tussen Trump en Biden. "Je zag Trump ook een beetje verrast zijn, maar hij reageerde: goed om je te zien en veel plezier. Wat dat betreft, begon het sportief, maar daarna ging het los tussen die twee", zegt correspondent Rudy Bouma in het NOS Radio 1 Journaal.

'Goed voorbereid'

De twee presidentskandidaten hadden zich volgens Bouma goed voorbereid. "Harris heeft dat gedaan door rollenspellen, Trump door overleg met zijn adviseurs. Ze spuwden beiden in hoog tempo hun visie eruit. Harris deed dat met persoonlijke verhalen, zoals over haar opvoeding, en probeerde duidelijk menselijk over te komen." Sommige verhalen van Harris waren duidelijk ingestudeerd, zegt Bouma, terwijl Trump meer improviseerde.

Microfoon uit

Wanneer de kandidaten tijdens het debat niet aan de beurt waren om te praten, stond hun microfoon uit. Harris interrumpeerde Trump echter een aantal keren.

De Republikeinse presidentskandidaat sprak haar daar op een gegeven moment op aan en verwees naar een debat dat Harris had met Mike Pence, de oud-vicepresident van Trump.

Volg de Amerikaanse verkiezingen op de voet met Amerika Kiest:

Amerika Kiest

Amerika Kiest

Onwaarheden

Bij het debat waren ook factcheckers aanwezig om de presidentskandidaten te wijzen op onwaarheden in hun claims. "Voor een deel was dat factchecken niet eens meer nodig, want Trump grossierde echt regelmatig in ontkrachte onwaarheden, zoals dat migranten uit Mexico vrijgelaten zouden zijn uit gevangenissen en gestichten, en dat daardoor de misdaadcijfers zouden stijgen."

Een van de moderatoren onderbrak de oud-president en vertelde dat volgens de cijfers van de FBI de misdaadcijfers aan het dalen waren.

Ook bracht Trump een onbewezen gerucht in het debat: dat Haïtiaanse vluchtelingen in Springfield huisdieren zouden eten. "De moderator wierp tegen dat er volgens lokale autoriteiten geen bewijs voor was. Maar Trump hield vol, want hij had het gezien op tv."

'Test voor Harris'

Kamala Harris moest zich in het debat bewijzen; de Democratische kandidaat was bij velen nog onbekend. Maar dat is volgens Bouma wel gelukt. "Naar verluidt stonden haar adviseurs te juichen tijdens een reclameonderbreking; die zijn kennelijk tevreden", zegt Bouma. "Zij is de kandidaat waar kiezers meer over wilden weten. Trumps standpunten en persoonlijkheid zijn wel bekend."

"Ze kreeg een aantal taaie vragen over gevoelige onderwerpen voor haar, zoals de chaotische terugtrekking uit Afghanistan of de prijzen in de winkels, maar die ontweek ze constant behendig door haar eigen verhaal uit te dragen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie