Buitenland
VPRO

Activisten gooien molotovcocktails voor een groener Duitsland

foto: EPA/RONALD WITTEK
  1. Nieuwschevron right
  2. Activisten gooien molotovcocktails voor een groener Duitsland

Gebivakmutste klimaatactivisten doen er alles aan om te voorkomen dat Lützerath verloren gaat aan de bruinkoolwinning. Terwijl een grote politiemacht gewapend met honden en waterkanonnen is begonnen aan de ontruiming, is het Duitse dorpje uitgegroeid tot het strijdtoneel van een breder maatschappelijk klimaatdebat in Duitsland, vertelt klimaatexpert Pieter Pauw in Bureau Buitenland.

Bruinkooldorp Lützerath strijdtoneel van het Duitse klimaatdebat

"Het klimaatdebat spitst zich nu toe op het wel of niet winnen van deze bruinkool, als het toch gewonnen wordt dan kan Duitsland volgen experts de klimaatdoelen niet meer halen", vertelt Pauw. Het grote gapende gat in de aarde in de deelstaat Noordrijn-Westfalen leidt tot veel politieke spanning in Duitsland. Minister van Economie Robert Habeck (Groenen) wijst naar de noodzaak van het afgraven van Lützerath om de energievoorziening in Duitsland veilig te stellen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klimaatactivisten en experts betwisten de noodzaak van de bruinkool en willen dat regering kijkt naar alternatieve mogelijkheden. Volgens Pauw zelf kan Duitsland veel winst behalen met besparingen. "Ook in Nederland ben ik verbaasd hoeveel energieverspilling ik nog zie. Open winkeldeuren, verlichting van kerken en monumenten. Ik denk dat we keihard op energiebesparing moeten inzetten. Dan kan ook Duitsland echt wel zonder deze bruinkool."

foto: INA FASSBENDER / AFP

Bruinkoolwinning in Duitsland is al langer omstreden. Al in 1998 gingen de Groenen onder invloed van politieke druk akkoord met een vergunning voor Garzweiler II, een afgraving vlakbij de Nederlandse grens. Het programma Argos besteedde er aandacht aan.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie