Overleven in de schaarste van Venezuela
- Nieuws
- Overleven in de schaarste van Venezuela
[VPRO] Leeg zijn de schappen in supermarkten nog niet. Maar hoe kom je aan betaalbare producten? De overheid probeert de prijzen kunstmatig laag te houden, waardoor enorme wachtrijen ontstaan. Een levendige ruilhandel op de zwarte markt is het gevolg.
Sinds het begin van de crisis zijn steeds meer mensen hun eigen groente gaan verbouwen. “Een jaar geleden besloten we hiertoe, want alles is veel te duur. Nu verbouwen we het zelf en hoeven we niet alles meer te kopen,” zegt Judith Cárdenas.
De overheid wil de arme bevolking beschermen tegen de crisis door een maximumprijs voor een aantal producten in te stellen. Sommige producten zijn daardoor nergens meer te verkrijgen.
Edwin ging met Leonardo Nazoa naar de supermarkt. “We gaan hier niet dood van de honger. Er is van alles, maar het is moeilijk om er aan te komen”, zegt Leonardo.
De rijen voor de supermarkt zijn honderden meters lang. De arme bevolking verdient geld door in de rij te gaan wachten. Zodra ze aan de beurt zijn slaan ze hun slag, om daarna de producten voor een hogere prijs door te verkopen op de zwarte markt.
“Meel, pasta, rijst, olie, havermout, kaas, hebben we ook nodig. Dit blijf je natuurlijk kopen, maar het is gewoon ontzettend duur. Het kost je 1 tot 2 maanden van je inkomen”, zegt Judith.
In de volkswijken van Caracas vindt straathandel plaats. De levensmiddelen zijn in de supermarkt gekocht, maar worden voor het vijf of tienvoudige doorverkocht. “Vroeger kon je alles overal krijgen. Nu is het overleven,” zegt Carlos Cárdenas.
Vanavond is de reportage van Edwin Koopman over overleven in de schaarste van Venezuela te horen vanaf 20.00 uur bij Bureau Buitenland op NPO Radio 1.