Binnenland
NOS

Wat is er terecht gekomen van de boerenprotesten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er terecht gekomen van de boerenprotesten?

Vandaag is het een jaar geleden dat de boerenprotesten van start gingen. Het vormde toen de aftrap van een lange reeks aan protesten en demonstraties. Maar de situatie is volgens de boeren niet verbeterd. Ze kunnen nu geen investeringen doen op de lange termijn, doordat minister Schouten nog vóór januari met nieuwe plannen komt om de stikstof te reduceren.

"Als je kijkt naar de staat van het platteland en de staat van de agrarische sector, dan ben ik niet per se gelukkiger geworden", vertelt Caroline van de Plas, van de BoerBurgerBeweging, in Met Het Oog Op Morgen. Ze vindt wel dat er mede door de protesten er veel aandacht is geweest voor de kwestie.

Video niet beschikbaar

Voor melkveehouder Ursula Lolkema is het ook een heftig jaar geweest. "Het heeft mij niet gebracht wat ik gehoopt had. Integendeel, het bracht meer regels, meer stress en minder boeren." In haar omgeving stoppen er veel ondernemers met hun agrarische bedrijf. Veel boeren emigreren naar een ander land, iets wat zij een zorgelijke ontwikkeling vindt.

Meer regelgeving, meer kosten

Dat komt doordat er maar weinig over is van het verdienmodel dat de boeren hebben. "Je moet uiteindelijk wel je vervangingsinvestering kunnen doen. Daarbij is iedere nieuwe regel die de minister verzint kostenverhogend. We komen nu op een punt dat de boeren zeggen: 'dit kan gewoon niet meer'."

De protestbeweging kijkt na een jaar dan ook verder. Voordat de demonstraties begonnen waren zij namelijk al bezig met het oprichten van een politieke partij. Daarmee gaan zij ook meedoen aan de verkiezingen. "We hebben in het afgelopen jaar ons verkiezingsprogramma al opgesteld. Daarin vragen we nadrukkelijk aandacht van het platteland. Want met het verdwijnen van de boeren komt ook de leefbaarheid op het spel te staan", vertelt Van De Plas verder.

Volgens haar was en is het daarom belangrijk dat de boeren hun stem kunnen laten horen in de Tweede Kamer en daarbuiten. Ze denkt dan ook niet dat de boeren door de protesten de sympathie van de burger hebben verloren. "Jarenlang hebben de politici alles maar een beetje laten gebeuren. Ik denk ook niet dat wij de sympathie hebben verloren, zeker nu je ziet dat er meer bewustwording is over ons Nederlands voedsel. Daar hoort de boer wel gewoon bij", vertelt Van De Plas.

Boeren hebben elkaar gevonden als groep

De boeren hebben in ieder geval elkaar gevonden als groep. Ze vinden elkaar volgens Lolkema in de onvrede over het huidige beleid en over hoe zij worden neergezet in de media. "Er is eigenlijk te weinig waardering en steeds maar weer kritiek op de boeren. Het is daarom goed dat de boeren elkaar weten te vinden. Nu komen ze eindelijk een keer voor henzelf op."

Wat betreft de toekomst is er nog veel onduidelijk, vertelt Lolkema verder. "Ik hoop dat het de goede kant op gaat wat betreft de BoerBurgerBeweging en dat er een soort bewustwording ontstaat. Wanneer de boeren uit Nederland verdwijnen, dan haal je de armoede binnen in Nederland. Het gevolg is dan dat we ons eten uit Oekraïne moeten halen, de vraag is echter of we dat willen."

OOG Boerenprotest

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie