Oekraïense kinderen moeten naar school: kan dat wel met het huidige lerarentekort?
- Nieuws
- Oekraïense kinderen moeten naar school: kan dat wel met het huidige lerarentekort?
In eerste instantie hebben 15 tot 25.000 kinderen uit Oekraïne een plekje in de Nederlandse schoolbanken nodig. Maar, dat aantal kan nog flink oplopen. Hoe moet dat met het lerarentekort? Yolanda Groen, directeur van de nieuwkomersschool in Bergen op Zoom, maakt zich vooralsnog geen zorgen, zegt zij in Dijkstra en Evenblij ter plekke.
Video niet beschikbaar
De komende tijd ontvangen we in Nederland zo'n 15 tot 25.000 Oekraïense kinderen. En die moeten natuurlijk gewoon naar school kunnen. Volgens minister Wiersma moeten er daarom meer plekken gecreëerd worden voor deze kinderen. Al helemaal met het vooruitzicht dat het aantal kinderen dat vanuit Oekraïne naar Nederland komt steeds groter wordt.
Nieuwkomersschool Wereldwijs
In Bergen op Zoom staat de speciale nieuwkomersschool 'Wereldwijs' waar ze gespecialiseerd zijn in het opvangen van gevluchte kinderen. "Het is een school voor kinderen die net in Nederland zijn", vertelt directeur Yolanda Groen. Daarbij gaat het om gevluchte kinderen, maar ook kinderen waarvan de ouders naar Nederland zijn verhuisd voor werk, bijvoorbeeld. Wereldwijs heeft afgelopen week alle zeilen bijgezet, want vandaag ontvangen ze de eerste Oekraïense kinderen op het schoolplein.
Op dit moment zitten 45 kinderen op Wereldwijs. Vandaag komen daar zes Oekraïense kinderen bij en dat zullen er elke dag meer worden, omdat er dagelijks meer kinderen bij de opvang terechtkomen. "We zijn nu met de gemeente opzoek naar nieuwe locaties zodat we alle kinderen kunnen huisvesten", aldus Groen.
Kinderen uit oorlogsgebied
Tafels, stoelen, kleurpotloden en lesmateriaal in het Oekraïens en Nederlands zijn de afgelopen tijd verzameld om de nieuwe leerlingen goed te kunnen ontvangen. Kinderen op Wereldwijs zijn het gewend dat er vaker op willekeurige momenten nieuwe kinderen instromen. Dus voor docent Ilse Roozen was het voorbereiden van haar klas op allemaal nieuwe klasgenootjes niet nieuw.
Het komt wel vaker voor dat Roozen kinderen in de klas heeft die uit een oorlogssituatie komen. Het wisselt per kind of daar iets van te merken is, legt Roozen uit: "Soms kunnen kinderen schrikken van harde geluiden, of van het luchtalarm op de eerste maandag van de maand. Maar over het algemeen zijn de kinderen heel blij dat ze naar school kunnen en vinden ze het leuk om met de andere kinderen te spelen. Je ziet vooral veel plezier bij de kinderen en dat is ook het belangrijkste."
Lerarentekort
Bij WNL op Zondag vertelde minister Wiersma van Onderwijs dat het aantal Oekraïense kinderen dat een plekje in de schoolbanken nodig heeft, kan oplopen tot 150.000. Met het bestaande lerarentekort in Nederland: hoe kan iedereen dan toch les krijgen? "We kijken nu, hoe kunnen we dit nu organiseren. Met de gemeentes hebben we overleg over hoeveel mensen er worden opgevangen in de gemeente, waar wij mee te maken hebben. En gelukkig zijn er heel veel vrijwilligers die zich aanmelden", vertelt Groen.
Op dit moment maakt de directeur van Wereldwijs zich geen zorgen. En ook docent Ilse Roozen staat er optimistisch in: "We gaan ons best doen, en alle hulp is welkom." Groen vult aan: "Het belangrijkste is dat een kind zich welkom voelt. Laat een kind eerst landen en dan komt het leren wel."
Dijkstra en Evenblij ter plekke
Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.