Probeer je wat vaker te vervelen, het is goed voor je
- Nieuws
- Probeer je wat vaker te vervelen, het is goed voor je
In de rij voor de kassa, een loos moment op de bank en zelfs op de wc: ieder verloren moment vullen we op met een vorm van afleiding. Alles om verveling te voorkomen. "Verveling heeft een negatieve naam gekregen, maar dat is niet terecht", zegt psycholoog Wijnand van Tilburg.
Video niet beschikbaar
Steentjes tellen
"Verveling wordt vaak afgedaan als een soort trivialiteit, als iets irritants en slechts", zegt Van Tilburg. Maar je af en toe vervelen, blijkt juist goed te zijn. "Verveling stimuleert mensen tot nadenken over wat ze écht belangrijk vinden in hun leven." Bovendien leidt verveling tot inspiratie en creatieve ideeën.
Dat wordt extra duidelijk wanneer we kijken naar verveling bij kinderen. Tischa Neve is kinderpsycholoog en opvoedkundige. "Ouders hebben de neiging om hun kinderen voor een scherm te zetten als ze zich vervelen. Maar als je dat niet doet, dan zie je dat kinderen vanzelf weer gaan hinkelen, steentjes tellen of met een vriendje gaan spelen", zegt zij.
Cognitieve belasting
Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder kan het positieve effect van verveling verklaren aan de hand van ons brein. "Als je tot rust komt, wordt er een netwerk actief in je brein dat kan bijdragen aan creativiteit en nieuwe ideeën." Als je constant cognitief belast bent (dus druk bezig bent) wordt dat netwerk bijna niet actief.
Tde veel verveling is echter ook niet goed. Chronische verveling, of een zogenaamde bore-out, kan leiden tot verslavingen als gokken en overmatig eten. "Maar dat is echt niet het geval bij het alledaagse gevoel van verveling dat iedereen wel eens ervaart", voegt Van Tilburg toe.