Binnenland
KRO-NCRV

Waarom hollen mensen richting de uitgang zodra het vliegtuig geland is?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hollen mensen richting de uitgang zodra het vliegtuig geland is?

Wanneer het vliegtuig op plaats van bestemming aankomt, de riemlampjes uitgaan en de piloot aankondigt dat het voertuig geland is, staan de meeste mensen per direct op om richting de uitgang te gaan, met opstoppingen en frustraties van dien. Waar komt het toch vandaan dat mensen dan opeens zo'n haast hebben? Josine Arondeus, luchtvaartpsycholoog, vertelt erover bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het is een klassiek beeld voor reizigers: zodra de riemlampjes van rood af springen, schieten mensen uit hun stoel. De tassen of koffers en jassen worden uit de bagagevakken gevist, om zo snel mogelijk richting de uitgang te gaan. "Kennelijk denken mensen: ik ben er nu en dan ik wil ik eruit", filosofeert Arondeus.

'Het helpt niet'

Maar vervolgens staat iedereen lange tijd stil en dat heeft met de "procedures en regels" van de luchtvaart te maken, zegt Arondeus. "Het duurt een tijdje voordat de deur open kan en de slurf aangekoppeld kan worden. Plus, het helpt niet. Je komt echt niet sneller op de bestemming aan."

Airco

Bovendien gaat de airco uit zodra de motoren van het vliegtuig stoppen. "Er is wel luchtverversing, maar geen koeling. En dan ga je staan met jas aan, rugzak op." Maar waarom springen mensen dan uit hun stoelen? "We weten dat ongeveer een derde van de passagiers met wat spanning vliegt", verklaart Arondeus.

Claustrofobie

"Spanning, angst, één grote reden daarvan kan zijn claustrofobie", gaat Arondeus verder. "Dan is zitten terwijl je er niet uit kan met de deuren dicht een moeilijke situatie. En dat kan een reden zijn dat mensen juist gaan staan, om op te schieten." Volgens de luchtvaartpsycholoog schiet het niet op en is er slechts "marginale winst" te behalen door zo snel mogelijk te willen verkassen.

Blijven zitten

Mensen met claustrofobie worden juist geadviseerd om te blijven zitten, omdat je dan meer ruimte hebt dan als je gaat staan én het minder warm krijgt. Arondeus voegt daaraan toe dat de beste tijd om te vertrekken aandient wanneer de mensen voor jou eruit kunnen. "Ik blijf zitten tot de deur open is", voegt Arondeus nog toe.

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie