De geheimen van het Nederlandse dierenrijk: 'Alles heeft met elkaar te maken'
- Nieuws
- De geheimen van het Nederlandse dierenrijk: 'Alles heeft met elkaar te maken'
Nederland heeft dan geen majestueuze struisvogels die over de savanne rennen, of grote tijgers die door het struikgewas kruipt, toch valt er ook over het Nederlandse dierenrijk veel te vertellen. Volkskrant-journalist Caspar Janssen maakte er een heel boek over en vertelt erover bij Spraakmakers.
Caspar Janssen over zijn boek: Aard van het Beestje
Video niet beschikbaar
'Niks kan zonder elkaar'
Janssen ging vele malen met experts opzoek naar de meest verschillende Nederlandse dieren. Van metselbijen tot de mol en van het edelhert tot grote bladsnijders. “Ik probeer een beeld te laten zien dat niks zonder elkaar kan”, vertelt Janssen. "Al die dieren hebben met elkaar en ons te maken."
Bladeren als behang
In zijn boek ‘Aard van het Beestje’, dat een bundeling is van verschillende columns, beschrijft Casper Janssen de meest opvallende feitjes over bekende en onbekende dieren. "Bijvoorbeeld de Grote Bladsnijder", legt Janssen uit. "Die maakt rondjes uit bladeren, draagt die op zijn buik naar zijn nest en behangt daar de kamers met de ronde blaadjes. Soms gebruiken ze ook bloemen en dan hebben ze bloemetjesbehang", zegt hij met een glimlach.
Herwaardering voor de mol
Ook de grotere dieren komen in zijn boek aan bod, zoals de mol. Die heeft in veel gevallen niet zo’n goed imago bij de mens. En wat Janssen betreft is het dier wel aan wat herwaardering toe: "Ze doen nuttige dingen; ze houden de grond luchtig en vruchtbaar en bestrijden ze insecten." Toch zijn er veel mensen die ze het liefst van hun gazon ziet verdwijnen. "Daarbij gebruikt de mens een vreemd soort van bestrijding", merkt de schrijver op. "Die molshopen worden vaak ingetrapt. Dat werkt averechts. Die mol denkt dan dat de boel is ingestort en begint nieuwe gangen te graven."
De mens
Naast dieren komt dus ook de mens aan bod in zijn boek. Want hoe je het went of keert, hebben wij de grootste invloed op de natuur. "Soms ook positief, maar vaak in negatieve zin", aldus Janssen. "Ik schreef over de patrijsvogel, die kan wel twintig jongen krijgen. En toch hebben die vogels het heel erg moeilijk. Dan moet je toch wel heel erg je best doen om het die vogel moeilijk te laten krijgen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!