Binnenland
BNNVARA

Wat betekent het hoofdlijnenakkoord voor het natuur- en klimaatbeleid?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent het hoofdlijnenakkoord voor het natuur- en klimaatbeleid?

Donderdag kwamen PVV, VVD, NSC en BBB met hun langverwachte coalitieakkoord op hoofdlijnen. Hoe willen de partijen het beleid rond natuur en klimaat invullen?

Wat betekent het hoofdlijnenakkoord voor natuur en klimaat?

"Ik lees weinig positiefs voor natuur en milieu in dit hoofdlijnenakkoord. Ik zie vooral een hoop vaagheid en loze beloftes", vertelt hoogleraar milieubeleid Raoul Beunen. Hij doelt onder andere op het 'herijken van Natura2000-gebieden' en het terugdraaien van de afbouw van de derogatie, de uitzonderingspositie van Nederland m.b.t. stikstofuitstoot.

Dat moet in Europa geregeld worden. "Op dit moment is teruggaan naar de EU vrij kansloos. Nederland is in de afgelopen 15-20 jaar z'n geloofwaardigheid op deze dossiers compleet kwijtgeraakt."

Sfeer slaat om

Jonge boer en NAJK-voorzitter Roy Meijer is positiever gestemd: "Ik ben gruwelijk blij dat er een akkoord is." Waar hij de afgelopen tijd het gevoel had dat er vooral óver in plaats van mét boeren werd gepraat ziet hij in dit akkoord een kentering. "Wij doen weer volwaardig mee in de discussie. De sfeer slaat ten positieve om in de sector. En de sector heb je uiteindelijk nodig om problemen op te lossen en te verduurzamen."

Parijsakkoord waarschijnlijk niet gehaald

Winnie Oussoren van Milieudefensie vreest juist voor de boeren. "Zij zijn de eerste die de schadelijke gevolgen van klimaatverandering merken." In het hoofdlijnenakkoord staat dat het kabinet zich aan de bestaande afspraken houdt, maar Oussoren ziet niet hoe je je met de voorgestelde maatregelen aan het Parijsakkoord kunt houden.

Oussoren: "Klimaatbeleid wordt in dit akkoord op de lange termijn geschoven. Dat is heel oneerlijk. Nieuwe generaties zullen veel meer moeten betalen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de schade daarvan op te lossen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie