Regeneratief boeren: goed voor bodem, biodiversiteit en klimaat
- Nieuws
- Regeneratief boeren: goed voor bodem, biodiversiteit en klimaat
Het is een nieuwe vorm van landbouw waarbij natuurherstel het uitgangspunt is: de 'regeneratieve' boerderij. Dit principe is naar verluid goed voor de bodem, voor de biodiversiteit, maar ook voor het klimaat. Biologen Anne van Leeuwen en Ricardo Cano Mateo zijn vorig jaar gestart met zo'n boerderij, vlakbij Nijmegen. Vroege Vogels gaat langs bij hun 'regeneratieve demonstratieboerderij Bodemzicht'.
regeneratieve landbouw
Op de boerderij wordt de bodem zo min mogelijk verstoord en kunstmest en pesticiden zijn uit den boze. Compost is voeding voor de gewassen en de bomen op het terrein. De kippen leven het hele jaar buiten, grazen vers gras en insecten en worden verplaatst via mobiele kippencaravans. Verder werkt Bodemzicht aan een eigen watersysteem dat droogte en overvloedig water kan opvangen.
Moestuin van Bodemzicht
Klimaatboeren
Niet alleen de natuur moet profiteren van de regeneratieve landbouw, ook het klimaat. Volgens de boeren van Bodemzicht wordt er op hun terrein meer Co2 opgeslagen dan uitgestoten. Koolstofpositief wordt dat ook wel genoemd. Een gezonde bodem met een goede bodemstructuur slaat koolstof op. Het aantal van dit soort klimaatboeren in Nederland is in opmars.
Kippen bij Bodemzicht
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.