Binnenland
KRO-NCRV

SER-advies voor blauwe en groene sector: 'We moeten naar technische innovatie toe'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SER-advies voor blauwe en groene sector: 'We moeten naar technische innovatie toe'

Er wordt in het buitenland vaak met bewondering naar gekeken en wij zijn er zelf ook behoorlijk trots op: onze dijken, waterwerken en die fantastische efficiënte landbouw. Toch weten we inmiddels dondersgoed dat dit succesverhaal onder druk staat door klimaatverandering. Hierdoor moeten we aan de bak met verduurzaming. Daarom vroeg het kabinet de Sociaal-Economische Raad (SER) om een advies. Kim Putters, voorzitter van de SER, legt bij Spraakmakers uit wat er moet gebeuren.

Video niet beschikbaar

Het advies van de SER aan het kabinet is vandaag verschenen onder de noemer: Werken aan veranderkracht. De conclusie is dat we, in de landbouw en met ons water, naar een totaal andere manier van werken toe moeten. Drastische maatregelen dus. "Het gaat over de breedte van watersectoren, de bodem, de dijkversterking, de agro- en voedselindustrie", zegt Putters.

Klimaatverandering

Hierbij moet er, volgens de voorzitter, gereageerd worden op klimaatveranderingen zoals hevige regenval en extreme droogtes. "Daardoor moet je in de natuur- en landbouwsector op hele andere manieren gaan werken." Volgens Putters gebeuren er mooie dingen op het gebied van innovatie, maar blijft de overheid nog te ver achter. Boeren krijgen vergunningen niet toegediend, of er is geen geld beschikbaar voor opschaling. "Daar moet kracht bijgezet worden."

"Elke technische innovatie, vraagt om sociale innovatie." Volgens Putters is er veel winst te behalen, wanneer er meer aandacht wordt besteed aan de mensen die de bedachte innovaties dienen uit te voeren. "Als iets op de ene plek succesvol is, wil je dat het sneller ook op een andere plek gebeurt", zegt Putters. "En daar wringt de schoen vaak."

De wringende schoen

Het wringen van de schoen zit op een paar punten, volgens de voorzitter. "Laat ik bij de overheid beginnen. Het probleem zit vaak op vergunningen." Het SER heeft een boel gesprekken gehad met zowel werknemers als -gevers, die aangeven dat veel vergunningen voor innovaties niet verleend worden. "Daar kan de overheid wat aan doen", zegt Putters. "Niet altijd de rijksoverheid, soms ook gemeenten en provincies."

Een tweede factor is geld. "Dit kabinet heeft minder geld voor onderzoek en innovatie, zoiets als het Groeifonds wordt afgebouwd", zegt Putters. Tegelijkertijd is er de afgelopen jaren al veel vanuit dat Groeifonds geïnvesteerd. Daar worden de komende tijd interessante nieuwe innovaties uit verwacht. "Mijn oproep is om die dan ook toe te passen." Volgens Putters is zowel de overheid als de sector nu aan zet.

'Alle schouders eronder zetten'

Hoe we iedereen meekrijgen met innovatie is voor Putters een essentieel deel van het advies. Volgens de voorzitter begint dit bij het opleiden van mensen. "We hebben de afgelopen jaren veel discussies gehad over onze landbouw, maar wel wat weinig over wat vernieuwingen zouden betekenen voor het onderwijs in de landbouwsector", zegt Putters. "Als je technisch andere dingen gaat doen, moeten we jonge mensen ook andere dingen leren."

In de groene en blauwe sector werken maar liefst 620 duizend mensen. Deze sector is, volgens Putters, in staat om mensen wat perspectief op de toekomst te bieden. Putters vertelt dat er een boel mensen aan de kant staan door een arbeidsbeperking en er op de arbeidsmarkt tekorten zijn. "Daarom moet het werk slimmer georganiseerd worden en kwaliteitssystemen aangepast worden", zegt Putters. "We moeten naar die technische innovatie toe om alles te benutten."

De voorzitter denkt dat het kabinet wel degelijk open staat voor gesprekken hierover: "Als je mee verandert in opleiding of in het type bedrijvigheid, dan geef je je bedrijf ook weer perspectief naar de toekomst. En volgens mij is dat een gedeeld belang van ons allemaal."

Begin vandaag!

Volgens Putters is het advies niet per se pragmatisch. "Het is eigenlijk vrij ingewikkeld", zegt Putters. Want waarom doen we dit niet allemaal al, als we dit al zo lang weten? "Dat komt doordat regels soms dwars zitten. We hebben te veel regels in dit land. Maar ook omdat opleidingen niet zo makkelijk veranderen en iedereen dat ingewikkeld vindt."

Daarnaast hebben we volgens de voorzitter veel innovaties, maar niet het systeem om te zeggen 'zullen we dat nou eens breder delen met elkaar?'. Het mooie aan dit advies is volgens Putters, dat men er gelijk mee aan de slag kan: "Met een beetje goede wil kunnen we dat vandaag al gaan doen."

Ster advertentie
Ster advertentie