Binnenland
WNL

Dijsselbloem: 'Als Italië dit beleid doorzet, kan de Eurogroep het land niet redden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijsselbloem: 'Als Italië dit beleid doorzet, kan de Eurogroep het land niet redden'

Als de financierders van Italië weglopen, kan de Eurogroep het land niet redden. Dat zegt voormalig Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Het Europees noodfonds heeft daarvoor niet de capaciteit."

De begroting van Italië voor 2019 werd vorige maand door de Europese Commissie afgekeurd omdat deze niet aan de Europese regels voldeed. Italië leidt volgens Dijsselbloem aan 'totale zelfoverschatting'. "Zij overschatten wat zij zelf kunnen doen. Zij denken met heel veel bluf dit beleid uit te kunnen voeren. Maar de grote vraag is: wie gaat dat financieren?"

'Wie gaat dat betalen?'

Dijsselbloem ziet dat de stemming in de Eurogroep ervoor zorgt dat de Eurolanden niet heel flexibel zullen zijn naar Italië toe. "In het verleden is dat wel zo geweest, maar dat heeft niet geholpen." De Europese Commissie zal dan ook veel steun krijgen voor een harde koers richting Italië, zo denkt Dijsselbloem. "Het is dan uiteindelijk aan de financiële markten om te bepalen of deze bereid zijn om de financieringskosten te betalen van 250 miljard per jaar, met daarbovenop nog een keer 37 miljard extra stimulans. Ik denk van niet, of tegen een hele hoge prijs."

"Het Europees Noodfonds ESM heeft nog 400 miljard beschikbaar aan noodleningen die ze zouden kunnen geven. Binnen twee jaar zou Italië dat helemaal opmaken," zegt Dijsselbloem. Naast het gebrek aan financiële middelen is er volgens Dijsselbloem ook geen steun om "dit Italië, met deze regering" te redden. "Die steun is er niet, de capaciteit is er niet. Italië zal zichzelf moeten redden. Dat betekent wel dat ze door een heel diep dal zullen gaan. Ze kunnen nog inbinden en compromissen gaan zoeken, maar het zwartste scenario is wel heel zwart."

Nieuwe crisis

Mocht de situatie in Italië leiden tot een crisis, dan zal deze vooral de Italiaanse banken treffen, zo voorspelt Dijsselbloem. "De waarde van Italiaanse staatsobligaties zullen dalen. De Italiaanse banken hebben daar last van. De eerste crisis die zich zou voordoen is dan ook een crisis in de Italiaanse banken. Wie hebben die banken gefinancierd? Dat zijn vooral de Italianen zelf, bijvoorbeeld spaarders, pensioenfondsen en Italiaanse investeerders."

Dijsselbloem is dan ook niet bang dat een eventuele crisis zou overslaan naar andere Europese banken. "Door de manier waarop de Italiaanse economie is gefinancierd, zal veel stress zijn directe effect in Italië zelf hebben. Daardoor kunnen we een beetje ontspannen. Sommige Europese banken hebben nog wel wat exposure op Italië, maar de meeste zullen dat hebben teruggebracht de afgelopen jaren." Dijsselbloem ziet dan ook een groot verschil met de Griekse staatsschuldencrisis, waarbij ook andere Eurolanden werden getroffen. "Het is echt anders dan in 2010."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie