'Krimpflatie mag van de wet, maar is misleidend'
- Nieuws
- 'Krimpflatie mag van de wet, maar is misleidend'
Steeds meer boodschappen kosten hetzelfde, maar er zit minder in de producten. Dit fenomeen heet krimpflatie. Volgens Frank Lindner, woordvoerder van Foodwatch is dit misleidend. Dat zegt hij in Villa VdB.
'Krimpflatie mag van de wet, maar is misleiding'
Video niet beschikbaar
Zelf is Lindner ook al in de val getrapt. "Het nadeel aan krimpflatie is dat je het niet door hebt. Een wijziging van inhoud of prijs, zie je niet", aldus Lindner. Zelf noemt hij verschillende producten waarvan de inhoud is veranderd. "Je kan het soms aan de verpakking zien, maar er zijn een hoop verpakkingen die niet in maat zijn veranderd. De verpakkingen zijn hetzelfde, maar er zit minder in."
Misleidend
Toch is krimpflatie niet verboden. "Wettelijk mag het, de producenten zetten altijd het gewicht op de verpakking en de prijs staat op het schap. Toch is het gevoelsmatig absoluut misleidend." De redenen die worden gegeven voor het verhogen zijn volgens Lindner: "Grondstofprijzen, arbeidskosten en verpakkingskosten stijgen."
Protestactie
Dit argument snapt Lindner, echter is hij het er niet helemaal mee eens. "De situatie is ook alweer aan het normaliseren en naar beneden aan het gaan." Kunnen de consumenten iets doen aan dit soort krimpflatie? "We hebben inmiddels een protestactie lopen bij Foodwatch. Inmiddels is die ook al ruim vijfduizend keer getekend." De actie wil Foodwatch dan opsturen naar de fabrieken en brancheorganisaties.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.