Kan alleen Amerika vrede stichten in het Midden-Oosten?
- Nieuws
- Kan alleen Amerika vrede stichten in het Midden-Oosten?
Kan alleen Amerika een totale oorlog in het Midden-Oosten voorkomen? Of overschatten we hiermee de geopolitieke macht van de Verenigde Staten? Dr. Kenneth Manusama sluit zich aan bij de tweede opvatting en diagnosticeert een wijdverbreid godcomplex als het gaat om Amerika. Volgens Manusama overschatten we massaal de macht van Biden en onderschatten we de andere actoren in dit conflict. Ook waait er een isolationistische wind door Amerika, hoewel deze niet lijkt te gelden voor Israël. Maakt Netanyahu gebruik van deze politieke situatie in Amerika? En wat gebeurt er als Trump de verkiezingen wint in november?
Video niet beschikbaar
Wederzijdse belangen
Manusama ziet dat zowel Amerikanen als Nederlanders blind vertrouwen op de geopolitieke macht van de Verenigde Staten: "Ze denken dat de president slechts met zijn staf hoeft te zwaaien en dat het dan wel goed komt. Maar dat klopt niet, er is een sterke wederzijdse afhankelijkheid."
Manusama verwijst naar de economische en politieke belangen van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten: "Amerika zal verdere escalatie proberen te voorkomen want ze hebben te veel belangen in de regio, zoals olie of het bestrijden van terrorisme."
Innige band met Israël
Netanyahu lijkt gebruik te maken van de politieke situatie in Amerika: "Bij de Democraten is nu alles gericht op het verslaan van Donald Trump. Maar in de linkervleugel van de partij is er een groep die vooral de Palestijnen wil helpen. Je ziet Kamala Harris voortdurend balanceren tussen de twee uiterste standpunten van haar partij. Hierdoor gebeurt er feitelijk niets."
Tegelijkertijd waait er volgens Manusama, vooral onder Republikeinen, een isolationistische wind: "Israël lijkt de uitzondering hierop te zijn. Oekraïne moet niet meer gesteund worden, maar Israël wel. Dit laat de innige band tussen de VS en Israël goed zien."
Trump of Harris
Als Trump de verkiezingen in november wint, voorspelt Manusama een verdere escalatie van het conflict: "Donald Trump beschuldigt de Democraten ervan dat ze Iran zijn gang laten gaan. Hij heeft gezegd dat Iran geen nucleaire wapens mag krijgen en dat Israël onvoorwaardelijk moet worden gesteund. Als je puur op retoriek afgaat, dreigt er zeker verdere escalatie."
Als Harris wint in november, denkt Manusama dat er weinig zal veranderen: "Ik ben daar een beetje pessimistisch over, maar de situatie op de grond zal zichzelf moeten uitwijzen. Het laat zien dat Amerika niet alles voor elkaar krijgt, zelfs niet als het geen verkiezingsjaar is."