Wat betekent het asielakkoord voor vluchtelingen en gemeenten?
- Nieuws
- Wat betekent het asielakkoord voor vluchtelingen en gemeenten?
"Het is kortzichtigheid en doorgeslagen efficiency-denken bij de rijksoverheid", zegt Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem over het uitblijven van kleinschalige asielopvang bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Vooral de achterban van coalitiepartijen VVD en ChristenUnie roeren zich en zijn kritisch over de afspraken om uit de asielcrisis te komen. Bij Stand.nl de stelling: 'Er is geen tijd om oeverloos te discussiëren over het asielakkoord.'
Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk vindt de asielcrisis "politiek geworden, terwijl het dat niet had moeten zijn." Van der Linden is vooral kritisch over het vertragen van gezinshereniging. Hij stelt bij Stand.nl dat dit volgens de wet helemaal niet mag. "Wij denken dat het kabinet dat heel goed weet, maar dat de strategie lijkt te zijn 'wij nemen een besluit en tegen de tijd dat de hoogste rechter zich ertegen heeft uitgesproken is het al te laat.'" Van der Linden vindt dat die politieke strategie schuurt met de rechtsstaat en vraagt zich af hoe de achterban van de coalitiepartijen zich hierin roeren.
Het zal 'm worst wezen
"Als je zegt dit is de tijd van doen in plaats van eindeloos praten, dan zijn we het daar helemaal mee eens", zegt Van der Linden. "Alleen worden er al jaren politieke besluiten genomen, die onvoldoende hebben gewerkt om deze crisis te voorkomen, en als er dan ook niet over gediscussieerd mag worden kom je ook niet uit de crisis."
Op de vraag of er ook mooie dingen terugkomen uit het asielakkoord, zoals de 20 duizend woningen die er moeten komen voor vluchtelingen, stelt Van der Linden: "Ik denk eerlijk gezegd dat het een vluchteling, die noodgedwongen zijn gezin moest achterlaten, worst zal wezen of hij in een AZC zit of in een woning. Maar dat prioriteit één, twee en drie zijn 'het zo snel mogelijk in veiligheid brengen van je vrouw en kinderen.'"
Kleinschalige opvang minder maatschappelijke impact
Mark Boumans, burgemeester Doetinchem spreek over "kortzichtigheid en doorgeslagen efficiency-denken bij de rijksoverheid." Hij heeft het hierbij over het maar niet van de grond komen van kleinschalige vluchtelingenopvang.
Over de grootschalige projecten zegt hij: "Het lijkt allemaal heel mooi als je geen instroom hebt, sluiten, personeel ontslaan gebouwen afstoten en dan wachten tot de volgende golf." Boumans vindt dit geen goede aanpak en zegt dat je moet kijken naar de maatschappelijke impact. "Je ziet dat het op veel plekken best onrust geeft als er een centrum komt."
Hij pleit voor een permanente kleinschalige asielopvang in de gemeente. "Dus niet voor vierhonderd tot achthonderd mensen maar tweehonderd, wat bij de omvang van Doetinchem goed past. Dat is goed te combineren met andere huisvesting. Als er wat minder instroom is van vluchtelingen, kun je daar weer andere mensen in huisvesten." Boumans is van mening dat dit soort kleinschalige aanpak uiteindelijk ook goedkoper is.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!