Eten kopen bij lokale boer? 'Liever niet'
- Nieuws
- Eten kopen bij lokale boer? 'Liever niet'
Hoewel veel mensen denken dat kleinschalig en lokaal geproduceerd voedsel beter voor de natuur is, pleit wetenschapsjournalist Hidde Boersma in De Nieuws BV voor juist een intensivering van de landbouw. Is het echt zo dat we bijvoorbeeld die biologische paprika beter links kunnen laten liggen?
Video niet beschikbaar
Hidde Boersma begrijpt dat de korte ketens en lokaal voedsel aantrekkelijk zijn. Toch pleit hij voor een andere aanpak van onze voedselvoorziening. "Als je kijkt naar de grote problemen die we moeten bestrijden, zoals klimaatverandering, dan is het maar de vraag of lokaal en kleinschalig het beste is. Er is ruimte voor lokaal maar als je kijkt naar de grootschalige productie is het beter om te concentreren op de meest vruchtbare delen van de wereld want dan maak je veel meer ruimte voor de natuur", vertelt Boersma.
Als je producten verbouwt op een plek dicht bij huis, kan het zo zijn dat je daar meer ruimte en middelen voor nodig hebt dan op een andere plek op aarde waar de grond beter geschikt is om te verbouwen, legt Boersma uit.
Boersma: "Op sommige plekken is het moeilijk om voedsel te produceren. Wat er dan gebeurt, is dat de opbrengsten lager zijn en dat er meer hulpmiddelen nodig zijn zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen om een goede opbrengst te halen. En daar moeten we vanaf."
Kortere ketens
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg denk hier anders over. De Partij voor de Dieren staat juist voor meer diversiteit in de landbouw, gesloten kringlopen en kortere ketens tussen boer en consument. Volgens Wassenberg lijdt de natuur ongelofelijk onder de geconcentreerde akkerbouw.
Wassenberg: "De concentratie is juist het probleem. Er is geen land met zoveel concentratie als Nederland maar ook geen land dat zo veel gif gebruikt. Nederland staat in de top drie van landbouwgif gebruikers. De oplossing is kleinschaliger, meer divers en om de natuur niet beschouwen als je vijand maar als je vriend", vertelt Wassenberg.
Biologisch is niet per se duurzamer
Volgens Boersma is biologisch eten een luxeproduct en is het een illusie om te denken dat de wereld gevoed kan worden met alleen biologische producten. "Ik vind dat er te makkelijk wordt gesproken over het verhogen van de prijs. Ik verzet mij tegen 'biologisch' omdat het volgens de meeste inzichten niet per se duurzamer is. Dus je wint er niet veel mee maar je betaalt wel veel meer."
Wassenberg reageert: "Goedkoop voedsel in feite heel erg duur. In Europa wordt per jaar vijftig tot zestig miljard euro gestoken in landbouwsubsidies. Dan heb je dus nog geen krop sla of een prei op je bord. Er worden dus tientallen miljarden vanuit de overheden naar de boeren gebracht zonder dat ze nog maar iets geproduceerd hebben. Dat betalen wij als belastingbetalers."