Rauwe melk duurder door extra controles
- Nieuws
- Rauwe melk duurder door extra controles
Boeren vrezen dat rauwe melk in het nieuwe jaar te duur wordt vanwege extra controles. Ze moeten de melk vanaf januari vaker testen op ziekteverwekkers en dat brengt extra kosten met zich mee.
Wieke van der Vossen, van het Voedingscentrum zei in het NOS Radio 1 Journaal dat rauwe melk, in tegenstelling tot melk in de supermarkt, niet is verhit en daardoor bacteriën kan bevatten. Tot nu toe werd daar weinig op gecontroleerd, maar vanaf 1 januari moeten boeren hun melk maandelijks opsturen naar een laboratorium. Daar wordt het getest op drie bacteriën waaronder Salmonella.
Die controles brengen extra kosten met zich mee. Daardoor zijn boeren duurder uit en zullen zij waarschijnlijk de prijs van rauwe melk verhogen. Melkveehouder Jan Borgman vindt de extra testen erg vervelend. Ook noemt hij de maandelijkse controles schijnveiligheid. Van der Vossen begrijpt dat argument omdat niet alle rauwe melk wordt gecontroleerd.
Wel zegt ze dat het belangrijk is om bacteriën op te sporen. “We kijken nu specifiek naar drie bacteriën, waar met name hele jonge kinderen ernstige nierklachten van kunnen.” Ze onderstreept dat voedselveiligheid altijd een prijs heeft, hoewel we daar vaak niet bij stil staan. “Het verhitten van melk gebeurt al meer dan honderd jaar om ziektes te voorkomen. Een eeuw geleden was rauwe melk een belangrijke bron van tuberculose. Door het verhitten is tbc flink afgenomen.”