Nationale ombudsman wil betere behandeling van vreemdelingen in detentiecentrum
- Nieuws
- Nationale ombudsman wil betere behandeling van vreemdelingen in detentiecentrum
In een nieuw rapport over de omstandigheden voor vreemdelingen in het detentiecentrum Rotterdam stelt de Nationale ombudsman dat de omstandigheden voor vreemdelingen beter moeten. "Zoveel mensen dicht op elkaar, dat levert extra spanningen op."
Hij roept de politiek op zijn bevindingen mee te nemen bij het maken van de nieuwe wet rond vreemdelingenbewaring. "Eenzaam op een cel worden opgesloten, dat fenomeen komt vaak voor." En dat vindt hij zorgelijk. "De impact van eenzame opsluiting is heel groot en kan schadelijk zijn", zegt Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman.
Nieuwe wet
Met een aantal kleine aanpassingen aan het regime zou vreemdelingenbewaring in Nederland volgens de Van Zutphen een stuk menselijker worden voor personeel én voor de vreemdelingen zelf. Er wordt in het parlement gesproken over een nieuwe wet rond vreemdelingenbewaring.
Van Zutphen roept de politiek op zijn bevindingen en aanbevelingen mee te nemen bij het maken van de nieuwe wet: "De staatssecretaris heeft aangegeven dat ze er met verstand naar wil gaan kijken om er een écht goede wet van te maken. Daar reken ik ook wel op. Want het is wel tijd dat we het goed gaan regelen."
ChristenUnie
Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie, vindt het rapport van de ombudsman zorgelijk. Maar is tegelijkertijd blij met de aanbevelingen, waar hij de staatssecretaris op zal wijzen. Zo laat hij in een reactie aan EenVandaag weten.
De ombudsman wil benadrukken dat het hier niet gaat om mensen die veroordeeld zijn. "Hier is geen strafrechter aan te pas gekomen. Hier zijn geen misdrijven gepleegd. Deze mensen, daarvan is gezegd: 'Jullie zijn hier, maar je mag hier niet zijn.'"
Extra spanningen
Daarom moeten deze mensen ook weer vertrekken. "Maar het is wel belangrijk dat we deze mensen onder menselijke omstandigheden naar hun land van herkomst terugbrengen."
"Zoveel mensen dicht op elkaar, dat levert extra spanningen op", zegt de ombudsman. Zijn rapport beschrijft wat die spanning doet met de mensen die daar verblijven én met de mensen die daar werken. "De complicatie van 'er staat je iets te wachten dat je niet wil', in combinatie met overdag niks te doen hebben én met iemand op één cel te worden geplaatst met wie je liever niet bent. Ja, dan maak je het heel complex en spanningsvol."
‘Kleinere groepen zijn menselijker’
Volgens Reinier van Zutphen zeggen medewerkers in het detentiecentrum waar hij mee gesproken heeft dat kleinere groepen beter zouden zijn: "Daar wordt het beheersbaarder door, menselijker, zowel voor degenen die vreemdeling zijn als voor de mensen die er werken."
Het rapport richt zich op het gebruik van afzondering als straf. Met name bij het weigeren van een meerpersoonscel. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen straffen uitgedeeld moeten worden. Van Zutphen: "Er zijn ook mensen die zich niet gedragen zoals het hoort."
Straf
Volgens hem gaat dat om 15 tot 20 procent van de mensen in de inrichting in Rotterdam. Die mensen moeten volgens de ombudsman ook gewoon gestraft worden. "Die spanning haal je niet weg door het te laten zoals het is. Als je je misdraagt daar, dan moet je daar straf voor krijgen."
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.