Binnenland
NOSNTR

Verdachte van steekpartij in Rotterdam was mogelijk ideologisch gedreven

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verdachte van steekpartij in Rotterdam was mogelijk ideologisch gedreven

De man die gisteren werd opgepakt na de steekpartij bij de Erasmusbrug in Rotterdam wordt verdacht van moord en poging tot moord met een terroristisch oogmerk.

Mogelijk terroristisch oogmerk bij steekpartij in Rotterdam meldt OM

Video niet beschikbaar

Ernst Pols, persofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie, zegt dat er nog veel onderzoek te doen is. Het onderzoek wat tot nu toe gedaan is, heeft aanwijzingen opgeleverd dat er mogelijk sprake is van een terroristisch motief. De 22-jarige man die gisteravond onderaan de Erasmusbrug meerdere mensen heeft gestoken zit nu vast. De man maakte een dodelijk slachtoffer uit Rotterdam (32) en een 33-jarige Zwitser raakte gewond. De Zwitser heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten.

"Onderzoek is nog pril"

Pols zegt dat het OM het onderzoek breed houdt en dat er ook nog andere motieven onderzocht worden. Maar, zegt Pols: "In ieder geval valt op, dat is door diverse mensen verklaard, dat hij tijdens het plegen van de feiten een aantal keer "Allahoe akbar" heeft geroepen. Dat hoeft natuurlijk niet alles te betekenen, maar tegelijkertijd in deze context als je op datzelfde moment ook mensen neersteekt, dan heeft het misschien wel betekenis." Er is nog veel onderzoek te doen, de verdenking is nu moord en poging tot moord.

Detail

"Dit is een detail, maar misschien niet een onbelangrijk detail wat onmiddellijk opvalt" zegt de persofficier over de kreten van de verdachte tijdens de steekpartij. De verdachte komt uit het oosten van het land en is een bekende van het OM. Hij zou betrokken zijn bij meerdere geweldsincidenten in het verleden. Het OM moet terughoudend zijn in het delen van verdere informatie. De verdachte wordt aanstaande maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris en die zal dan bepalen of hij langer vast moet blijven zitten.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie