'Psycholoog soms langer bezig met administratie dan met patiënt'
- Nieuws
- 'Psycholoog soms langer bezig met administratie dan met patiënt'
Tienduizenden mensen met psychische problemen in Nederland krijgen niet de juiste zorg vanwege administratieve rompslomp. Volgens GGZ Nederland besteden hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg bijna een derde van hun dag aan administratief werk. De branche-organisatie is een landelijke campagne gestart om de regeldruk te verminderen.
Ook psychiater Niels Tinga uit Hoofddorp besteedt uren aan registreren en controleren. "Het zijn ontzettend veel handelingen", zegt hij. Als er iets verandert in een diagnose of behandelingstraject levert dat hem extra werk op. "Dat kost meteen een half uur of drie kwartier extra. Soms moet ik een gesprek met een patiënt inkorten als ik aan het einde van de dag op tijd naar huis wil."
'We wilen een vuist maken'
Terugdringen
GGZ Nederland stelt dat de regelgekte is doorgeslagen en wil de administratieve last met zeker de helft terugdringen. "Soms is een psycholoog meer tijd kwijt aan administratie dan aan de patiënt zelf", meldt de branche-organisatie. "Dat gaat ten koste van de zorg en is frustrerend en demotiverend voor professionals."
Staatssecretaris Blokhuis zegt dat hij het goed vindt dat GGZ Nederland in actie komt. Volgens hem kan veel overbodige administratie geschrapt worden. Hij is bereid te kijken of alle regels uit Den Haag wel nodig zijn. Tegelijkertijd zegt hij: "Regels zijn er niet voor niets en we willen wel weten of ons geld goed besteed wordt."
Verantwoording
Ook GGZ Nederland erkent dat verantwoording afleggen belangrijk is en dat zorgaanbieders moeten laten zien dat ze goede zorg bieden. Maar van al die kwaliteitseisen gaat ook een zeker wantrouwen uit, vindt Tinga. "Mensen mogen ervan uitgaan dat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd zorgvuldig te werken."
De psychiater zegt dat veel administratief werk feitelijk wordt opgelegd door zorgverzekeraars, die niet doorhebben hoeveel tijd dit kost. "Als iets ontbreekt in een patiëntendossier, is er de kans dat de verzekeraar niet betaalt. Ook niet als de behandeling verder perfect is verlopen."
Zorgverzekeraars Nederland zegt de komende jaren te willen werken aan het terugdringen van onnodige administratie in de geestelijke gezondheidszorg.
Tinga probeert zijn patiënten zo min mogelijk te laten merken van de regeldruk. "Dit is allemaal overwerk. Ik probeer het te doen op andere momenten, zodat zij er geen last van hebben. Maar uiteindelijk is je agenda vol en kun je mensen later terugzien dan je eigenlijk had gewild."