Achtergrond
WNL

Criminelen versturen kilo's drugs via de post

foto: radio 1foto: radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Criminelen versturen kilo's drugs via de post

Postbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo's drugs de hele wereld over. Een speciaal team spoort de verdovende middelen op. Criminelen blijken heel origineel te werk te gaan. ''Onlangs troffen we een Boeddhabeeld gemaakt van MDMA aan.''

#49 - Drugssmokkel via de post: XTC in kattenvoer en boeddhabeeld gemaakt van MDMA (S03) - Het Misdaadbureau

Maandag moest een 52-jarige Arnhemmer voor de rechter verschijnen. Hij zou maar liefst achttien kilo xtc met een straatwaarde 160.000 euro door kattenvoer gemengd hebben. Het HARP-team (een samenwerking tussen de politie, Douane en het OM) onderschepte het pakje dat in Maleisië moest belanden. ''Achttien kilo lijkt misschien weinig als je het afzet tegenover de Rotterdamse haven, maar voor ons was het een grote vondst'', vertelt Kim Kuipers van de Douane in Het Misdaadbureau.

Bonbons

In de eerste zes maanden werd er 6300 keer drugs aangetroffen in uitgaande post. Criminelen versturen graag xtc, MDMA en LSD. Ook cannabis en cocaïne zijn populair. ''Ze verstoppen het in de randen van kartonnen doosjes, heel geraffineerd, maar er zijn ook 'luie' smokkelaars die het gewoon onverhuld in een pakket gooien'', aldus Kuipers.

Originele voorbeelden komt het HARP-team geregeld tegen. ''We hebben wel eens bonbons gezien waar crystal meth in zat.'' Het kan nog gekker. ''Onlangs troffen we een gouden Boeddhabeeld gemaakt van MDMA aan'', vertelt Kuipers. ''Het was onderdeel van meerdere vangsten tijdens een grote internationale actie. Ik weet niet hoe ze het beeld goudkleurig hebben gekregen, maar uit onderzoek bleek dat het gemaakt was van MDMA.''

''Ze zijn heel creatief'', zegt Susanne van Dongen van het OM. ''Ik had ooit een zaak waarbij iemand kleine gaatjes in dominosteentjes had gemaakt en die gaatjes vulde met verdovende middelen. Je kunt ontzettend creatieve manieren bedenken om drugs te verspreiden.''

Het aantal aangetroffen foute pakketjes is overigens gedaald. Kuipers vermoedt dat criminelen hun pakjes voortaan vanuit het buitenland op de post doen.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie