Binnenland
WNL

Minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) roept burgers op zelfredzamer te zijn mocht oorlog hier uitbreken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) roept burgers op zelfredzamer te zijn mocht oorlog hier uitbreken

Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel wil de weerbaarheid van ons land verhogen en roept burgers op zelfredzamer te zijn. "Stel dat wij ooit in een conflict verzeild raken hier. Op het moment dat het zover is, is het te laat om nog iets aan voorbereiding te doen", waarschuwt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Als voorbeeld gebruikt de minister Oekraïne, waar het volgende beeld dat hij schetst precies zo gebeurde. "De eerste 78 heeft u geen water en elektriciteit. Om u heen hoort u inslagen van raketten en mortieren. Benzinestations zijn dicht. Er staan files in de richting van de veilige vluchtroute. U hoort van uw eigen overheid de eerste 48 uur niets of nauwelijks iets."

Niet goed op voorbereid

Van Weel vraagt zich af hoe Nederland op zo'n situatie als in Oekraïne zou reageren. Naar zijn verwachting zijn Nederlanders hier niet goed op voorbereid. "Ik denk dat er nog steeds heel weinig mensen zijn die simpele dingen als een zaklamp en water hebben, waarmee zij zichzelf de eerste 24 uur kunnen redden."

De bewindsman denkt ook dat wij niet goed genoeg nadenken of er altijd genoeg brandstof in de auto zit of waar wij eten vandaan moeten halen als alle winkels dicht zijn. Of wat als het elektriciteitsnetwerk eruit ligt en je geen accu's in huis hebt om je telefoon op te laden om in contact te blijven met anderen.

Verantwoordelijkheid

Van Weel vindt dat iedereen hier zijn verantwoordelijkheid in moet nemen, zo ook de overheid. "Wij zullen de randvoorwaarden moeten creëren en spelregels moeten zetten." Bedrijven die voor onze elektriciteit zorgen moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. "Hebben zij genoeg weerbaarheid opgebouwd in hun netwerken?" Ook de voedselvoorziening moet zijn steentje bijdragen, bijvoorbeeld door na te denken wat te doen als de logistiek op zijn gat ligt. "Het ligt ook bij burgers", gaat Van Weel verder. "Zij hebben ook een verantwoordelijkheid daarin te nemen als het gaat om zelfredzaamheid."

De justitieminister denkt dat het opschalen van de weerbaarheid tegenstanders kan afschrikken. "Als je weet dat je ons daarmee niet kan raken en dat wij rustig 24 uur zonder elektriciteit kunnen en elkaar daarbij helpen. Dat wij het weer opbouwen en er ook de capaciteit voor hebben. Dat maakt ons veiliger."

David van Weel (minister Justitie en Veiligheid): 'Burger heeft eigen verantwoordelijk te nemen in zelfredzaamheid' (15 juli 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie