Binnenland
NTRPowNed

Opvang ongedocumenteerden in Amsterdam gaat door

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opvang ongedocumenteerden in Amsterdam gaat door

Het Rijk stopt volgend jaar met de financiering voor de opvang van ongedocumenteerden. Desondanks wil gemeente Amsterdam de opvang overeind houden. “Het is een vorm van beschaving om deze mensen op te vangen”, zegt Olivier Provily, persoonlijk begeleider bij een opvanglocatie in Amsterdam, in 5 Dagen.

In Nederland verblijven naar schatting enkele tienduizenden ongedocumenteerden. Dit zijn mensen die langer dan 3 maanden zonder verblijfsvergunning in Nederland zijn. Vanaf 2019 werd er met de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) 24-uurs opvang georganiseerd in een vijftal steden, waaronder Amsterdam.

500 ongedocumenteerden

In Amsterdam worden ongeveer 500 ongedocumenteerden opgevangen in de LVV. Dat zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht, waarvan de asielaanvraag is afgewezen. “Zij komen op straat, vinden hun weg naar het aanmeldloket en dan naar ons”, zegt Provily.

“Maar er zijn ook bijvoorbeeld mensen die al heel lang in Nederland verblijven. Die zijn onderweg in hun leven ergens hun verblijfsvergunning kwijtgeraakt door een omstandigheid, bijvoorbeeld omdat ze zijn gescheiden van hun partner die wel een vergunning had, of doordat er iets misgegaan is ergens.”

Terugkeer

Minister Faber (Asiel en Migratie) wil inzetten “op terugkeer, en niet op gesubsidieerde opvang”. Maar volgens Provily is het niet zo makkelijk. “Heel wordt gedacht dat die mensen gewoon terug kunnen, maar in de praktijk kan dat heel vaak niet. Een land van herkomst werkt bijvoorbeeld niet mee. De ambassade van Egypte erkent die persoon niet als Egyptisch. Dan heb je een probleem.”

5 Dagen... bed-bad-broodregeling

Toekomstperspectief

Als onderdeel van de LVV wordt naar het toekomstperspectief van mensen gekeken. Dat kan zijn dat iemand teruggaat naar het land van herkomst. “Mensen worden begeleid om terug te keren. En dat is best succesvol.”

Een ander gedeelte heeft door nieuwe feiten of omstandigheden vernieuwd juridisch perspectief en kan opnieuw een asielaanvraag indienen. “Als je bijvoorbeeld eindelijk erkend dat je gevlucht bent omdat je gay bent. Als je uit een land als Oeganda komt staat dat zo’n beetje gelijk aan de doodstraf. Er zijn mensen die dat al die tijd niet hebben durven te vertellen.”

Overlast

Volgens Aisser Alnima, teammanager van verschillende opvanglocaties in Amsterdam, is de LVV van groot belang. Niet alleen vanwege het helpen van de ongedocumenteerden. “Maar ook vanuit Amsterdam, omdat we de openbare orde heel belangrijk vinden. We willen niet terug naar de scenario’s voor de opvang, waarin je kraakbewegingen kreeg. Dat hebben we meegemaakt, en van geleerd, en daar willen we niet naar terug.”

'Onbekend maakt onbemind'

“Het is jammer dat asielzoekers de schuld krijgen van allerlei problemen”, zegt Provily. “Het zijn gewoon mensen zoals jij en ik. (...) Ik denk dat het komt doordat mensen niet goed weten wat er precies aan de hand is. Dat mensen onbekend zijn met de mensen die wij opvangen. De mensen die ze kennen vinden ze gewoon aardig, maar onbekend maakt onbemind.”

Ster advertentie
Ster advertentie