Het jachtseizoen is begonnen: jagers worden met de dood bedreigd
- Nieuws
- Het jachtseizoen is begonnen: jagers worden met de dood bedreigd
Jagers worden regelmatig bedreigd door dierenactivisten. Jager Heidi Looy ontving onlangs een doodsbedreiging en is het zat. Het statenlid greep de opening van het jachtseizoen aan om in het programma 5 Dagen aan de bel te trekken: "Jagers schieten niet zomaar wat in het rond. Wij beheren de aantallen om de biodiversiteit te beschermen."
Plezierjacht
Zo is dit jaar bepaald dat tot en met eind januari fazanten, hazen en houtduiven mogen worden bejaagd. "Niet beheren is creperen", aldus Looij. "Dan krijg je ziektes, aanrijdingen omdat reeën elkaar verdrijven en schade aan gewassen en bomen." Heidi Looy trekt 2 tot 3 keer per week ‘s morgens rond 5 uur het veld in. Dan geniet ze intens van de wakker wordende natuur. "Ik zit dan ergens langs de slootkant en hoor vlakbij een uil vliegen." Ook al doet ze dit met veel plezier, ze zou het absoluut geen ‘plezierjacht’ willen noemen. "Het schieten van een dier is een grote verantwoordelijkheid, dat moet je heel zorgvuldig doen."
Doodsbedreiging
Dierenactivisten zien dit anders. 'Wie een dier bejaagt moet toch minstens een harteloos persoon zijn', valt er op de website van Animal Rights te lezen. Activisten zoeken Looy dan ook regelmatig op op haar landgoed van 40 hectare dat ze ooit van haar vader erfde. "Dat is heel intimiderend", vertelt Looy. "Ik woon aan het water en dan varen ze achter mijn huis langs om te filmen en lawaai te maken." Toen ze onlangs op het provinciehuis een doodsbedreiging per post ontving was voor haar de maat vol. Er wordt nu DNA onderzoek gedaan en Heidi heeft een noodknop gekregen waarmee ze direct met de politie in contact staat. Ook zijn er camera’s bij haar in huis ophangen. "Ik ben op mijn hoede en dat beperkt mij in mijn levensvreugde."
Ganzen met hagel
Looij heeft contracten met boeren om te voorkomen dat er gewasschade optreedt. Jaarlijks keert de overheid de boeren voor 55 miljoen aan geregistreerde schades uit. Jagers proberen de aantallen ganzen omlaag te brengen. Maar dierenactivisten wijzen op een onderzoek van de Universiteit van Wageningen dat stelt dat in 40% van de ganzen hagel wordt teruggevonden. "Natuurlijk schiet je weleens mis maar netten spannen veroorzaakt nog veel meer dierenleed omdat dieren daarin verstrikt raken." Het excuus dat de natuur zichzelf in balans kan houden, verwijst Looij naar het rijk der fabelen. "Wij hebben hier in Nederland geen echt grote natuurgebieden, wij hebben aangelegde parken. Naast de 18 miljoen inwoners, hebben we veel landbouwgebieden en wat kleine Natura 2000 gebieden. Wil je die allemaal naast elkaar laten bestaan, dan zal je moeten beheren."
5 Dagen...start jachtseizoen
Stelselwijziging
In plaats van jagers aan banden te leggen, zouden ze meer ruimte krijgen stelt BBB Eerste Kamerlid Eric Kemperman. Hij zegt dat er een stelselwijziging in de maak is die de jagers meer zeggenschap geeft over hoeveel en op welke dieren er gejaagd mag worden. Nu bepaalt Sovon dat, een vereniging van vrijwillige vogeltellers en onderzoekers. Deze organisatie levert data aan om te bekijken welke dieren bejaagd mogen worden. Kemperman: "Jagers hebben beter zicht op de aantallen want dat zijn de ogen en oren van het veld."
Corrigeren
Deze stelselwijziging is noodzakelijk om te voorkomen dat er ziektes uitbreken onder hazen en konijnen omdat ze te weinig bejaagd worden, vindt hij. Kemperman hoopt dat Staatssecretaris Rummeni van Natuurbeheer begin volgend jaar de stelselwijziging doorvoert. Critici zullen erop wijzen dat jagers willen jagen en zo de aantallen zullen opvoeren. Maar volgens Kemperman is daar geen sprake van omdat jagers zichzelf zullen corrigeren: "Jagers zullen nooit teveel jagen want dan hebben ze volgend jaar niets meer om op te jagen."
5 Dagen...jachtseizoen
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.