Mbo-docenten overvraagd door persoonlijke problemen studenten
- Nieuws
- Mbo-docenten overvraagd door persoonlijke problemen studenten
Docenten op het mbo worden overvraagd door de persoonlijke problemen waar studenten mee aankloppen. Dat blijkt uit een rondgang van Spraakmakers onder bijna 100 docenten van verschillende roc's. Ruim de helft van de ondervraagden zegt dat de complexiteit van de problemen hun expertise te boven gaat.
Video niet beschikbaar
Persoonlijke en mentale problemen
Een derde van de ondervraagde docenten krijgt dagelijks vragen over problemen die spelen in het persoonlijke leven van studenten. Bij nog eens een derde gebeurt dit wekelijks. Het behandelen hiervan kost vaak veel tijd en het gevolg is dat ze hier buiten reguliere werkuren mee bezig zijn.
De grote meerderheid van de docenten zegt tijd voor hun studenten te maken en altijd bereid te zijn om een luisterend oor te bieden. Uit de antwoorden blijkt een enorme betrokkenheid bij het welzijn van de jongeren. Ongeveer 10 procent geeft aan een gesprek met een student wel eens te ontwijken vanwege tijdgebrek. Eén van de ondervraagden antwoordt dat 'de grens tussen studiebegeleiding en mentale bijstand heel dun is'. Bijna dertig procent van de docenten zegt de vragen over persoonlijke problematiek niet uit de weg te gaan, maar studenten door te verwijzen.
Wat hebben docenten nodig?
Docenten willen overwegend meer tijd om de problemen die buiten het onderwijscurriculum vallen op te kunnen pakken. Ook heeft een deel van hen behoefte aan ondersteuning of bijscholing om de problematiek waar de jongeren mee komen beter te kunnen begeleiden. Ook blijkt uit de rondgang dat docenten duidelijke kaders nodig hebben. Iemand schrijft: 'Wat is mijn verantwoordelijkheid en wat niet? Wat kan ik wel bieden als docent en wat niet?'
Druk!
Spraakmakers en KRO-NCRV waren maandag 17 juni op het Astrum College in Velp. Presentator Roos Abelman sprak daar met docenten, studenten en deskundigen over de persoonlijke problemen van jongvolwassenen.
Dit artikel is onderdeel van het KRO-NCRV dossier Druk! De mentale gezondheid van jongeren in ons land verslechtert. Studie, sociale media en de samenleving stellen steeds meer eisen. De druk op deze groep is groot. KRO-NCRV spreekt in dossier Druk! met jongeren en deskundigen. Ook willen we jongeren helpen door echt naar ze te luisteren. Hoe? Je ontdekt het met de Checkers Tool.