Binnenland
NTRPowNed

Voorzitter burgercoöperatie met de dood bedreigt vanwege windmolenkwestie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter burgercoöperatie met de dood bedreigt vanwege windmolenkwestie

Er zijn weinig plekken in Nederland te vinden waar je aan de horizon geen windturbines ziet. Op ons land staan inmiddels 3000 windmolens en dat aantal neemt toe, tot frustratie van sommige omwonenden. Laetitia Ouillet is voorzitter van De Windvogel, een landelijke burgercoöperatie die hun eigen windturbines exploiteert. "Ik heb brieven gekregen met doodsverwensingen", vertelt ze in 5 Dagen.

5 Dagen... over windenergie

De Windvogel is een energiecorporatie voor en door burgers. "Het begon met een klein windmolentje in 1991. Die hebben we 30 jaar geëxporteerd." Inmiddels zijn er verschillende windmolens bijgekomen en is het ledental van de coöperatie gegroeid tot 3600. De opgewekte stroom gaat onder andere naar bedrijven in de omgeving van de windmolen, zoals de Johan Cruijff Arena.

'Dit is wel heel veel'

De financiële opbrengst van de windmolens varieert per periode en is afhankelijk van de wind en eventuele problemen met de windmolens zelf. Maar tijdens de energiecrisis bleek de opbrengst zo hoog dat de organisatie een plafond heeft ingesteld op de uitbetalingen aan de leden. "Vorig jaar hebben we 8 procent aan onze leden uitgekeerd", vertelt Ouillet. "Ik keek op mijn bankrekening en dacht, dit is wel heel veel. Dat voelde gewoon niet goed. Dus toen hebben we met dat geld een duurzaamheidsfonds ingericht." Van dat fonds kunnen leden gebruikmaken om hun huis te verduurzamen.

Bedreigingen

Dat klinkt natuurlijk allemaal prachtig, maar omwonenden zitten lang niet altijd te wachten op windmolens in hun omgeving. Horizonvervuiling, geluidsoverlast, slagschaduw en gezondheidsklachten zijn de meest genoemde argumenten tégen de komst van zo’n windmolen. Ook Ouillet krijgt met deze omwonenden te maken. "Meestal valt er altijd met mensen te praten. Omdat je begrijpt waar de emotie zit, en waar het vandaan komt."

Toch krijgt ze ook ongewenste reacties. Ze ontving meerdere bedreigingen. "Ik kreeg ook privéberichten op sociale media waarin mij verteld werd waar mijn zoon aan het fietsen was. Dat vond ik helemaal niet zo prettig."

Einde oefening

Door al het protest tegen de windmolens zag Ouillet de toekomst van De Windvogel somber in. "Ik dacht dat het einde oefening was, want niemand wil het meer."

Inmiddels ziet ze een kentering. "Er is steeds meer vraag vanuit gemeentes. Niet zozeer voor de doelstelling voor duurzame energie, maar wel voor woningbouw of bedrijven. Ze willen dan bijvoorbeeld een windmolen direct energie laten leveren aan het bedrijventerrein ernaast."

Beslissing

De beslissing waar de windmolens geplaatst worden moet volgens Ouillet bij de politiek liggen. "Zodat het echt gedragen voorstellen zijn, waarbij duidelijk is waar de windmolen komt en hoe de omwonenden gecompenseerd worden. Ik vind niet dat het een besluit moet zijn van energiebedrijven of energiecoöperaties."

"Nederland is een heel klein land en we moeten de ruimte met z’n allen delen. Dus dan moet je misschien maar offers doen wat betreft de opbrengsten. Maar sluit niet de dialoog met de lokale initiatiefnemers."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie