Bas Heijne ziet hypocriete elite: 'Ze gooien hun principes makkelijk overboord'
- Nieuws
- Bas Heijne ziet hypocriete elite: 'Ze gooien hun principes makkelijk overboord'
De tijd dat mensen politiek overlaten aan het establishment is voorbij. Dat stelt Bas Heijne in De Ongelooflijke Podcast (EO): "Er heerst het gevoel dat de elite het erbij heeft laten zitten."
#221 - De terugkeer van de politiek en de urgentie van Camus (met Bas Heijne en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast
Heijne ziet dat de woede over de gevestigde politiek er mede voor heeft gezorgd dat mensen zelf meer betrokken zijn geraakt bij de politiek: "Ze vinden dat de elite hen over het hoofd heeft gezien." Volgens Heijne weten politici als Wilders, Meloni en Le Pen in te spelen op dit sentiment.
Waar zijn je principes?
Deze boosheid komt volgens Heijne deels doordat meerdere politici hun politieke principes later overboord gooiden. Als voorbeeld wijst hij naar voormalig staatssecretaris Gunay Uslu (D66), die in het laatste kabinet-Rutte volmondig Rusland boycotte: "Nu werkt ze voor Corendon, het bedrijf van haar broer. Die hebben een luchtbrug voor Russen om in Europa te geraken via Istanbul. Waar zijn die principes?"
Of denk aan Neelie Kroes, vervolgt Heijne. "Zij had het altijd over vrouwenrechten, maar zat wel met de Saoedische kroonprins Bin Salman aan tafel voor een groot project. Terwijl daar in de kelder – gechargeerd gezegd – misschien wel vrouwen werden gemarteld."
Heijne vindt dat de elite dan ook niet te makkelijk moet worden gespaard: "Het is fake idealisme en fake engagement." Volgens Heijne zijn zowel linkse als rechtse mensen hierop afgeknapt: "Links zegt: 'We laten ons niet nog een keer bedriegen.' En rechts: 'Jullie gaan ons niet beleren, als je je eigen principes niet volgt'."
Trump
Anderzijds hebben veel gevestigde partijen een te bureaucratisch verhaal, denkt Heijne: "Als je redelijke argumenten alleen maar kracht bijzet met statistieken en niet met een bepaald vuur, dan kiezen mensen voor iets spannenders." Volgens Heijne willen mensen opwinding: "Daarom moet het ook een asielcrisis zijn, en geen noodwet."
Hij wijst daarbij naar de overwinning Trump: "Het is typisch elitair om te denken dat mensen puur op Trump hebben gestemd omdat de boodschappen duurder zijn geworden." Hij zag het charisma van Trump in 2016 met eigen ogen: "Je voelde gewoon de belofte dat Trump het heft weer in eigen handen zou nemen. Wie ziet daar niet de aantrekkelijkheid van?"