Binnenland
KRO-NCRV

Minder drinkwater verbruiken? In België lukt dat wél (lees de tips!)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder drinkwater verbruiken? In België lukt dat wél (lees de tips!)

Lang douchen, de wc doortrekken met drinkwater en in de zomer de tuin iedere dag sproeien. Als we zo doorgaan dan is er in 2030 onvoldoende drinkwater beschikbaar voor alle Nederlanders. Wat kun je doen om minder drinkwater te verbruiken en waarom lukt het de Belgen wél om te besparen?

Video niet beschikbaar

Demissionair minister Mark Harbers stuurt woensdag een Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer. Drinkwater wordt o.a. gebruikt in de landbouw en industrie, maar ook de Nederlandse huishouders zijn grootverbruikers. Gemiddeld verbruikt een Nederlander 134 liter water per dag. Volgens het plan moeten dat er 100 worden. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar?

Belgen zijn zuinig met water

Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij vertelt bij Spraakmakers over het dubbeltarief dat in België bestaat, voor mensen die boven het basisverbruik uitkomen. Waar in Nederland gestreefd wordt naar 100 liter verbruik per dag, zitten onze zuiderburen al op 80 liter per dag. "We zijn heel erg zuinig met verbruik van water."

In Vlaanderen is het bijvoorbeeld verplicht om bij nieuwbouwhuizen regenwater op te vangen om dat te gebruiken voor de wasmachine en toilet. In Nederland is dit wettelijk niet eens toegestaan. Daarnaast werken campagnes – bijvoorbeeld tegen het sproeien van de tuin – heel goed, zegt Smet.

'Focus je op douchen, toilet en wasmachine'

"75 procent van al ons waterverbruik in huis komt van douchen, de toilet en de wasmachine", zegt Paulien van der Geest van Milieu Centraal. "Douch niet langer dan vijf minuten en ga niet met z’n allen drie keer per week uitgebreid in bad." Ook zou je de vaatwasser en wasmachine op het ecoprogramma moeten laten draaien.

En wat betreft de tuin...

Nu met het lekkere weer heeft Van der Geest ook nog een tip voor de tuin: doe een waterwissel. "Dus sproei niet om zeven uur 's avonds je tuin, maar om zeven uur 's ochtends.

Daarnaast is het beter om de planten een keer per week veel water te geven, dan elke dag een beetje. "Dan gaan de planten diep wortelen en zijn ze veel hittebestendiger."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie