Binnenland
KRO-NCRV

8 vragen en antwoorden over goed slapen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 8 vragen en antwoorden over goed slapen

Ben jij een van de mensen die moeilijk in slaap komt? En slaap je eigenlijk wel genoeg? Slaapexpert Els van der Helm geeft op Wereld Slaapdag antwoord op acht slaapvragen. In 1 op 1 sprak Van der Helm met presentator Sven Kockelmann een halfuur lang over slapen.

Alles wat je wil weten over een goede nachtrust

Hoe veel slaap heb je nodig?
"Gemiddeld hebben mensen zo'n 8 uur slaap nodig. Slechts 1 procent van de mensen heeft minder dan zes uur nodig."

Hoe weet je of je genoeg slaapt?
"Stel jezelf twee vragen. Heb je een wekker nodig om wakker nodig? En heb je overdag een stuk of vijf koppen koffie nodig? Dan heb je te weinig slaap."

Waarom is het voor veel mensen zo lastig om op tijd te gaan slapen?
"Er zijn tegenwoordig veel meer afleidingen dan vroeger. Als er geen smartphone zou zijn, zouden we veel beter slapen. Je moet je 's avonds een beetje vervelen om slaperig te worden. Het is nu veel te makkelijk om je niet te vervelen. De verleiding om tot laat met je smartphone bezig te blijven is zó groot."

Wat te doen als je niet goed slaapt?
"Als je last hebt van slapeloosheid werken we met cognitieve gedragstherapie. We werken dan bijvoorbeeld aan de associaties die je bij de slaapkamer hebt. Bij de slaapkamer moet je alleen maar denken aan slaap, niet aan iets anders. Ook werken we aan de perceptie van slaap. Het is heel normaal om een paar keer per nacht wakker te zijn. En het is belangrijk om om te leren gaan met stress. Iedereen heeft natuurlijk stress, maar je moet leren om daar 's avonds afstand van te nemen."

Hebben ouderen minder slaap nodig dan jongeren?
"Nee. Ouderen hebben niet minder slaap nodig, maar hebben wel vaak meer problemen met slapen. Daarvoor zijn een aantal oorzaken. Ouderen hebben vaker chronische ziekten met bijbehorende medicatie die invloed kan hebben op de slaap. Ze hebben ook vaker pijn. Voor een goede nachtrust is het ook belangrijk dat je overdag actief bent: veel buiten, veel daglicht. Ouderen zijn relatief minder buiten, dus dat heeft een enorme invloed."

Hoe zit het als je veel nachtdiensten of onregelmatige dagen hebt? Is dat slecht voor je?
"Voor nachtdiensten is geen goede oplossing. Dat blijft iets onnatuurlijks, waar je lichaam niet op is ingesteld. Als je een extreem avondpersoon bent kun je daar wat beter mee omgaan dan iemand anders, maar het blijft ongezond. Het is wel zo dat de biologische klok bij jongeren flexibeler is dan bij ouderen, dus die kunnen makkelijker omgaan met een onregelmatig slaappatroon."

Een middagdutje, is dat een goed idee?
"Als je 's nachts niet lang genoeg hebt geslapen, kan het helpen om overdag een powernap te doen. Een minuut of twintig kan al helpen."

Hoe groot is de invloed van slapen op het functioneren op je werk?
"Heel veel mensen in het bedrijfsleven slapen niet genoeg. Bedrijven beseffen niet hoeveel impact dat heeft op het functioneren. Ze moeten beseffen: als werknemers niet goed slapen, maken we minder winst. Te weinig slaap betekent minder productiviteit, minder creativiteit, hogere kosten. Op dat gebied is er nog enorm veel werk te verzetten. Er zijn nog weinig bedrijven die hier actief mee bezig zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie