Sekswerker: 'Ook tijdens de coronacrisis zijn we het uitschot van de maatschappij'
- Nieuws
- Sekswerker: 'Ook tijdens de coronacrisis zijn we het uitschot van de maatschappij'
Veel sekswerkers vallen buiten de boot bij de huidige verdeling van noodsteun. Ze zijn noch ZZP, noch werknemer dankzij de opting-in regeling. "Het gaat om vijf- tot zesduizend vrouwen", aldus André van Drift van Vereniging van Exploitanten Relaxbedrijven in Hilversum Uit. Van Drift is bang voor de gevolgen nu de vrouwen de illegaliteit moeten opzoeken.
Sekswerkers in coronatijd
Opting-in
Opting-in zorgt voor een pseudo-werkverband. Vrouwen die in gentlemen's clubs, privéhuizen of bij een escortservice werken, hoeven dankzij de 'schijn' zelfstandigheid niet op alle klanten in te gaan, daarnaast is er meer veiligheid omdat ze niet zelf contact hoeven te leggen met klanten.
Als ze nu op eigen houtje klanten zien, mag ik niet eens hun telefoon opnemen. Anders raak ik mijn vergunning kwijt.
Lotte Alberg is eigenaar van Club Elvee waar vijftig vrouwen werken via de opting-inregeling. Zij weet dat de vrouwen door gebrek aan inkomen en noodhulp toch illegaal gaan werken, met alle gevaren van dien. "Als ze nu op eigen houtje klanten zien, mag ik niet eens hun telefoon opnemen", vertelt Alberg. "Anders raak ik mijn vergunning kwijt."
Brandbrief
Amy* werkt bij Club Elvee: "Ik vind belasting afdragen prima, maar wanneer we hulp nodig hebben, zoals nu tijdens de coronacrisis, krijgen we het niet. Ook tijdens de coronacrisis zijn de we uitschot van de maatschappij." Netwerkorganisatie SexWerkExpertise heeft daarom een brandbrief gestuurd naar de verantwoordelijke ministers.
Nu het ministerie van Sociale Zaken bezig is met het tweede noodfonds, blijft het de vraag of de vrouwen die onder opting-in regeling vallen wel aanspraak kunnen maken op financiële steun. Uit navraag bij het ministerie blijkt dat daar nog niks over bekend is. Ook zijn er deze week Kamervragen gesteld door Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Achraf Bouali (D66).
Online
Sekswerkers mogen volgens het spoorboekje van de regering pas op 1 september weer beginnen. Terwijl ze sinds de slimme lockdown in maart al geen klanten meer hebben ontvangen. Overgaan op online-contact mag Club Elvee op dit moment ook nog niet van de gemeente, dat wordt nog overlegd, vertelt Alberg. De angst bestaat dat door het digitale contact de drempel lager wordt om af te spreken.
Volgens André van Drift kan de sector best een protocol brengen om veilig te kunnen werken, net als andere contactberoepen. "Het is niet alleen op elkaar liggen en op elkaar hijgen." Ook Amy denkt dat een anderhalvemetersamenleving bij sekswerk kan: "We hebben juist een heel hygiënisch beroep! We zitten in een intelligente lockdown en we gaan uit van het gezonde verstand van Nederlanders, waarom krijgt onze branche niet hetzelfde vertrouwen?"
*Amy's echte naam is bekend bij de reactie.
Hilversum Uit
Iedere zaterdag tussen 15:00 en 16:00 uur. Wekelijks staat de gele NPO Radio 1 bus op een marktplein ergens in Nederland voor een levendige radioshow met actuele gesprekken, persoonlijke verhalen, muziek en dichtkunst met speciale aandacht voor de lokale blik op de actuele stand van het land.