Binnenland
BNNVARA

Een primeur: vondst stekelvarken in Noordzee

foto: Remie Bakker, 2022foto: Remie Bakker, 2022
  1. Nieuwschevron right
  2. Een primeur: vondst stekelvarken in Noordzee

Toen fossielenzoeker André Cardol een onooglijk stukje bot op het strand opraapte, vermoedde hij niet dat hij een restant van een stekelvarken in handen had. Het bleek de eerste vondst van het stekelige knaagdier in de Noordzee, en de tweede in Nederland. Vroege Vogels ziet in het Natuurhistorisch Museum Maastricht alle Nederlandse stekelvarkenfossielen.

stekelvarken

Cardol besloot met het fossiel van zo’n vijf bij drie centimeter op bezoek te gaan bij experts. Door het vergelijken van het botfragment met botten van bekende dieren konden al snel een hoop soorten uitgesloten worden. Paleontoloog Dick Mol was die eerste die vermoedde dat het om een stekelvarken ging. Na vergelijking met bekende stekelvarkenbotten lijkt het om de uitgestorven soort Hystrix refossa te gaan.

Stekelvarken leefde in tropische periode

De eerste Nederlandse vondst van het stekelvarken werd gedaan in 1932 in Tegelen bij Venlo. Dit fossiel, een ellepijp en opperarmbeen van hetzelfde individu, wordt toegeschreven aan het Vroeg-Pleistoceen, een periode van zo'n 2,5 miljoen tot 800 duizend jaar geluiden. Waarschijnlijk heeft het fossiel van Cardol ook die ouderdom. Nederland heeft in die tijd een warm en vochtig klimaat. Naast stekelvarkens leefden er makaken, een soort aap, tapirs, reuzenbevers, herten, zuidelijke mammoeten en zwijnen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie