Binnenland
BNNVARA

'Doe niet dom, doe 'm om': Condoomgebruik onder jongeren blijft dalen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Doe niet dom, doe 'm om': Condoomgebruik onder jongeren blijft dalen

Het condoomgebruik onder jongeren neemt af. Uit nieuw onderzoek onder Europese jongens van 15 jaar is het gebruik afgenomen van 70 naar 63 procent. Hierdoor is de kans op seksueel overdraagbare ziekten en ongeplande zwangerschappen groter. Hoog tijd voor actie vindt Roos Haarsma, presentator van Spuiten en Slikken. Zij lanceerde onlangs de campagne 'Doe niet dom, doe 'm om', vertelt ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Voor Haarsma komt de afname in condoomgebruik onder jongeren niet als een grote verrassing. In haar omgeving doen mensen lacherig over het gebruiken van een condoom, of streven ze zelfs naar 'the big five'; waarbij het juist stoer is als je meerdere soa’s hebt gehad.

Het is al meer dan tien jaar geleden dan er een overheidscampagne is geweest over veilige seks. Uit de cijfers zou je kunnen concluderen dat het gebrek aan aandacht en informatie vanuit de overheid dus daadwerkelijk invloed heeft op de gezondheid van jongeren. Hiernaast is ook de angst voor soa’s flink afgenomen, doordat levensbedreigende seksuele ziekten als aids geen grote dreiging meer vormen.

Alarmerende cijfers

Lyle Muns van Soa Aids Nederland maakt zich grote zorgen over de afname. Door de campagne werd het gesprek over condoomveiligheid juist op gang gebracht, maar door bezuinigen werd deze beëindigd. Sinds 2012 – een jaar na de stop de 'vrij veilig'-campagne – bleek dat een daling van het condoomgebruik ernstig is gekelderd. "Destijds was het een bezuinigingsmaatregel, alleen je bent niet zoveel aan het bezuinigen. Want als mensen minder condooms gaan gebruiken, gaat het aantal soa’s stijgen en moet je meer mensen behandelen. Uiteindelijk kost het je veel meer dan het je oplevert."

Forse stijging

Volgens Muns is het aantal mensen met gonorroe vorig jaar met 30 procent gestegen, en het jaar daarvoor met datzelfde aantal. Maar ook een gevaarlijkere ziekte als syfilis is met zeven procent gestegen. Een belangrijke reden hiervoor is dat het steeds lastiger wordt voor jongeren om een test te doen bij de soa poli: "50 procent van de jongeren die zich daar aanmelden kunnen zich niet laten testen", aldus Muns. Hiernaast spelen de poli’s een belangrijke rol in het delen van informatie. De overheid investeert volgens Muns te weinig geld in de seksuele gezondheidsinstellingen, waardoor ze het aantal patiënten niet meer aankunnen.

Doe niet dom

Het kabinet wil juist gaan bezuinigen op de publieke gezondheid en dus preventie van seksuele ziekten. Als deze plannen daadwerkelijk doorgevoerd worden, is de kans groot dat het aantal mensen met een soa verder zal stijgen. Dus, meent Muns: "Doe niet dom en investeer in de seksuele gezondheidszorg."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie