Binnenland
MAX

57 jaar geleden was het eerste naakt op televisie: 'Ontstond enorm veel oproer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 57 jaar geleden was het eerste naakt op televisie: 'Ontstond enorm veel oproer'

In 1967 werd Nederland opgeschrikt door een naakte vrouw op televisie. De scène, die slechts 53 seconden duurde, veroorzaakte enorme opschudding en markeerde het begin van de seksuele revolutie in Nederland. Sociaal wetenschapper Linda Duits blikt terug op dit historische moment en de impact die het had op onze samenleving.

Video niet beschikbaar

Hoepla

Op 9 oktober 1967 gebeurde iets wat Nederland nog nooit eerder had gezien. Phil Bloom, poedelnaakt, lezend uit de krant Trouw, verscheen op nationale televisie in het programma Hoepla. "Dit was het allereerste bloot op tv", vertelt Linda Duits, auteur van Eindelijk weten wat seks is. "De makers van Hoepla wilden doelbewust de heilige huisjes omver schoppen."

De commotie rondom de 53 seconden symboliseerde ook de clash tussen een verzuild Nederland en de ouder wordende babyboomers. "In de jaren '60 zat Nederland nog vuistdiep in de verzuiling", legt Duits uit. "Religie was dominant en de samenleving was conservatief. Maar daar kwam verandering in, mede dankzij dit moment."

Schok

De reacties op deze 'schokkende' scène waren 'overweldigend'. Volgens Duits was het vooral de oudere generatie die in de war en boos was: "Het publieke bestel was toen nog verzuild. In katholieke en protestantse gezinnen, zoals die van mij, werd niet naar de VPRO gekeken. Daar hoorde bloot niet thuis."

De spanning tussen een behoudende generatie en de progressieve jongeren leidde tot verontwaardiging in het hele land. Duits benadrukt dat dit het begin was van een lange traditie van controverse in de Nederlandse media. "Die boosheid zie je telkens weer terugkomen, vooral als het gaat om seksuele voorlichting en bloot op tv."

Quote

"Het lijkt erop dat we teruggaan naar een preutsere tijd."

Linda Duits

Na de uitzending van Hoepla leek het hek van de dam. "Filmmakers begonnen mensen te shockeren door expliciet bloot te tonen", zegt Duits. "Het werd al snel bijna een handelsmerk van de Nederlandse cinema, die daarna bekend stond om de wriemelende piemels en expliciete scènes."

Duits wijst erop dat dit anders was dan in andere landen, zoals de VS, waar strenge censuur op seksuele content heerste. "In Nederland wilden mensen shockeren, en dat bleef decennialang doorgaan. Denk bijvoorbeeld aan het programma Open en Bloot, waarin expliciet seksuele handelingen werden getoond."

Is Nederland preutser geworden?

Hoewel bloot op televisie tegenwoordig geen schokgolf meer veroorzaakt, ziet Duits een opmerkelijke verandering in de samenleving. "Er zijn zorgen dat jongeren preutser worden", zegt ze. "Jongeren douchen bijvoorbeeld met ondergoed aan en er zijn badkledingdagen in de sauna." Ook recente programma’s zoals Bloot, waarin volwassenen naakt worden geïnterviewd, zorgden opnieuw voor ophef. "Dit was bedoeld om bloot te normaliseren, maar er kwamen toch Kamervragen over", aldus Duits. "Het lijkt erop dat we teruggaan naar een preutsere tijd."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie