'Als je ergens niet kunt werken aan een goede toekomst, dan is dat in de opvang'
- Nieuws
- 'Als je ergens niet kunt werken aan een goede toekomst, dan is dat in de opvang'
"Een opvang is een plek waar je in elk geval een dak boven je hoofd hebt, maar voor jongeren is het belangrijk dat er direct gekeken wordt naar stabiele huisvesting, scholing en aanpak van schulden." Dat zegt Esmé Wiegman van branchevereniging voor opvang Valente, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het Leger des Heils maakt zich grote zorgen, want zij zagen dat dit jaar het aantal dak- en thuisloze jongeren met 50 procent toenam ten opzichte van vorig jaar. En daarmee zijn de cijfers allesbehalve compleet. Gevreesd wordt dat de problemen groter zijn, omdat jongeren niet altijd in beeld zijn van hulporganisaties. Een van de oorzaken voor het groeiende aantal dakloze jongeren is de bezuiniging op de jeugdzorg en de overvolle opvangplekken.
Er liggen plannen vanuit het kabinet: geen dakloosheid meer in 2030. Om dat op te lossen moet iedere dakloze een eigen woning krijgen. Maar er is tegelijkertijd ook een woningtekort.
Daarom bij Stand.nl de stelling: Er moet meer opvang komen voor dak- en thuisloze jongeren.
Sociale huisvesting verdwenen
"De aandacht voor volkshuisvesting is de afgelopen jaren verschrikkelijk is verwaarloosd", vindt Wiegman. "Zo stelde de VVD ooit dat een minister voor Volkshuisvesting niet meer nodig zou zijn. Huisvesting zou geregeld worden door de markt. We zien wat er is gebeurd. Ontzettend veel sociale huisvesting is verdwenen."
Door het gebrek aan betaalbare huisvesting is volgens Wiegman de druk op gezinnen thuis sterk toegenomen. "Want jongeren moeten nu langer thuis blijven wonen. Veel van deze jongeren kunnen gelukkig terugvallen op hun stabiele thuissituatie. Maar zeker voor jongeren die bijvoorbeeld de jeugdzorg of een ander instelling verlaten, is dat een stuk lastiger."
Behoefte aan stabiele huisvesting
Voor jongeren die geen woonplek weten te vinden en dakloos raken, wordt volgens Wiegman nu te vaak gekeken naar 'daklozenopvang'. "Als er ergens een plek is waar je niet goed kunt werken aan een toekomst, dan is dat een opvang. Maar voor deze groep is stabiele huisvesting heel erg belangrijk."
Wiegman realiseert zich dat er voor jongeren niet direct een eengezinswoning klaarstaat, maar ze benoemt andere opties. "Bijvoorbeeld een goede kamer, een 'kamer met aandacht' of een woning delen." Dat delen van woonruimte is volgens Wiegman de afgelopen jaren ingewikkeld gemaakt. "We hebben ons gericht op fraudebestrijding en alles werd bestempeld als fraude. Ik vind dat mogelijkheden voor delen van woonruimte verruimd moeten worden."
Begeleiding
Maar volgens Wiegman redt een groot aantal jongeren dat het niet met huisvesting alleen. Deze groep heeft verdere begeleiding nodig. "Wonen staat op nummer één. Maar daarnaast moet er ook aandacht zijn voor gezondheid, scholing, inkomen aanpak van schulden, inkomen en een steunend netwerk. Dat allemaal veel liever dan opvang."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!