Binnenland
MAX

Rouwende jongeren vinden steun in Rouwcafé in Amsterdam: 'Veel aan gehad'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Rouwende jongeren vinden steun in Rouwcafé in Amsterdam: 'Veel aan gehad'

In een café in Amsterdam West komen eens in de maand twintigers en dertigers samen. Deze bijeenkomsten hebben één gemeenschappelijk doel: steun vinden na het verlies van een dierbare. Femke Uithol en Cyril Schouten zijn de drijvende krachten achter dit initiatief, dat bekend staat als het Rouwcafé.

Video niet beschikbaar

Humanitas

Femke, die drie jaar geleden haar moeder verloor, vertelt over het ontstaan van het café: "Na het overlijden van mijn moeder heb ik 1,5 jaar bij een lotgenotengroep gezeten, om aansluiting te vinden bij andere mensen die dit ook hadden meegemaakt. Ik wilde bij andere mensen van mijn leeftijd die dat snapten. Dat beviel wel goed. Maar ik merkte toch dat ik behoefte had aan iets sociaals, dat je ook wat langer contact met mensen houdt, omdat ik dat toch wel miste bij mijn vrienden." Daarom nam ze samen met een andere lotgenoot uit de groep contact op met Humanitas: "Via daar zijn we dit gestart. Eerst met een heel klein groepje, maar dat werd eigenlijk steeds groter."

Eerste uit de vriendengroep

Haar eigen vriendinnen vonden het lastig om erover te praten, merkte Femke: "Ik was ook de eerste in mijn groep die iemand van zo dichtbij had verloren. Dus ik merkte dat er van beide kanten een soort ongemak was. Mensen wisten niet wat ze moesten doen, omdat zij er geen ervaring mee hadden en ik wist eigenlijk ook niet wat ik dan precies verwachtte van hen."

Cyril, wiens vader zeven jaar geleden overleed, onderstreept het belang van begrip onder gelijken: "Ik had op zich wel een hele fijne vriendengroep om me heen, waar ik ook heel erg op kon leunen en dat ook heb gedaan. Ik was ook de eerste van mijn vriendengroep die dat overkwam. Als je dan een aantal jaar later daarop terugblikt, dan miste je toch ook wel die herkenningsfactor. Dat was misschien een stukje onbedoeld onbegrip, omdat ze het gewoon niet herkennen. Ze hebben die ervaring gewoon zelf nog niet gehad."

Ook alledaagse dingen worden besproken

Iedere laatste woensdag van de maand is de bijeenkomst in het café. Femke vertelt wat er in het café besproken wordt: "Het gaat niet alleen om het delen van verdriet, maar ook om andere normale alledaagse dingen. Het is voor mij ook een plek waar ik nieuwe vrienden kan maken."

Het Rouwcafé begon klein maar groeide snel, met nu zo'n vijfentwintig vaste bezoekers per avond: "Er is een inloop. Mensen komen binnen en we starten centraal, waarbij de nieuwe mensen worden welkom geheten en iedereen daardoor ook weet wie er nieuw is. Daarna gaat het heel natuurlijk en gaat iedereen aan tafel zitten en kletsen."

Intake

Om je aan te melden voor het Rouwcafé vindt een intake plaats. "Ja, een beetje om te kijken van ben je een match en is dit wat jij verwacht? Want wij zijn geen professionele hulpverlening. Dit is echt voor en door jongeren. Een beetje verwachtingsmanagement, omdat sommige van deze mensen misschien toch wel professionele hulp nodig heeft."

Femke vertelt dat ze er veel aan heeft gehad: "Ik heb hele leuke mensen ontmoet. Je leert het ook om het erover te hebben en dat vond ik het begin denk ik een stuk moeilijker." Mocht je als jongere geïnteresseerd zijn om je aan te melden voor het café: neem dan een kijkje op de Instagram-pagina van Rouwcafé Meetup.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie