Coronacrisis verandert manier waarop wij rouwen
- Nieuws
- Coronacrisis verandert manier waarop wij rouwen
Het coronavirus verandert de manier waarop we afscheid nemen en rouwen: mensen die alleen sterven en begrafenissen met maar maximaal dertig personen. "Maar er kan ook heel veel wél," zegt uitvaartbegeleider en rouwdeskundige Patty Duijn in De Nieuws BV. Techniek zou ons daarbij een handje kunnen helpen, bijvoorbeeld met de troostrobot.
De troostrobot is vanaf 1 juni te zien in het Cube Design Museum in Kerkrade in de expositie 'Re-design Death'. Deze tentoonstelling laat zien hoe design en technologie de omgang met de dood kunnen veranderen. De expositie opende in februari maar moest, vanwege corona, na een maand al dicht. Corona gaf de expositie óók een extra lading.
De levenseinde-robot en een wandelstok met as
Zoals deze robot, ook wel de 'levenseinde-robot' genoemd, die met zijn hand over de arm van een stervende kan aaien. "Deze bizarre installatie werd opeens uiterst actueel nu mensen alleen moeten sterven door corona", aldus samensteller Gene Bertrand.
Daarnaast is er een wandelstok die opeens heel geschikt lijkt voor een uitvaart in coronatijd. Bertrand: "In die wandelstok zit namelijk de as van een geliefde en die wordt dan, bijvoorbeeld tijdens een wandeling in het bos, geleidelijk uitgestrooid. Een app slaat de route op. Zo kunnen mensen op gepaste afstand afscheid nemen."
Nieuwe vormen met hetzelfde gevoel
Volgens rouwdeskundige Patty Duijn kunnen nieuwe technieken zeker helpen bij de rouwverwerking. "Het kan iemand zeker begeleiden in het rouwproces. Want het gaat om de beleving. En in die zin kan er nog best heel veel", aldus Duijn. "Door corona verdwijnt veel vorm en poeha, maar wat je overhoudt is daardoor wel de kern. En dus heel puur. Mensen worden door de beperkingen nu gedwongen om na te denken over wat ze écht willen en belangrijk vinden."
Duijn: "Deze tijd heeft ons vooral beïnvloed in het feit dat we mensen niet kunnen omarmen. We zijn knuffeldieren in Nederland, dus dat is een groot gemis. Het gevolg is dat we moeten leren, dat we moeten zoeken naar andere vormen waarbij we hetzelfde gevoel kunnen creëren."
Op dood ligt taboe
Als voorbeeld noemt ze de uitvaart van een overleden docent en motorliefhebber. "We gingen met hem 'on tour'. We hebben hem op het schoolplein neergezet zodat collega's afscheid konden nemen en zijn langs andere plekken gereden waar nabestaanden waren om te eindigen in de aula waar dertig mensen afscheid konden nemen."
De expositie in het Cube Design Museum bestaat uit zo'n vijftig uiteenlopende designs. Sommige designs zijn te koop, andere zijn heel futuristisch en conceptueel, zoals een zelfmoord-achtbaan. Of een beetje controversieel, zoals een dildo met de as van de overleden partner. De expositie wil het taboe op de dood doorbreken. "Op de dood ligt nog een taboe en soms moet je de mensen een beetje prikkelen om het bespreekbaar te maken", aldus Bertrand.