Binnenland
NTRPowNed

Oss loopt te hoop tegen sloop. Heeft dat zin?

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Oss loopt te hoop tegen sloop. Heeft dat zin?

Het rommelt in Oss. De stad met het sociale SP-gezicht ligt overhoop met haar inwoners. Waren het eerst de inwoners uit Berghem die zich verzetten tegen sloop van hun woningen, nu zijn het de inwoners uit de Roofvogelwijk die zich verzetten tegen de aangekondigde sloop van 57 woningen. "Wij hebben een contract voor onbepaalde tijd, dan kan je ons toch niet zomaar ons huis ontnemen," vertellen de verbolgen bewoonsters Elona Donders en Nathalie van der Donk van de Spoorlaan in 5 Dagen.

5 Dagen...

Woningnood in Oss

"Onze wijk slopen is bezopen," valt op de spandoeken aan de gevels te lezen. De 57 woningen moeten plaatsmaken voor 140 appartementen, deels koop, deels sociale huur. De bewoners voelen zich overvallen omdat ze anderhalf jaar lang rond de tafel hebben gezeten met de woningbouwvereniging om te praten over renovatie. "Wij dachten; zij de buitenkant, wij de binnenkant en dus zijn we flink gaan investeren," vertelt Elona Donders. De woningbouwvereniging BrabantWonen heeft alle begrip voor de woede die is ontstaan. "We hebben met onze bezoeken verkeerde verwachtingen gewekt en dat spijt ons," aldus directeur Harry Windmuller.

De woningbouwvereniging voelt zich genoodzaakt de sloop door te zetten. "We komen op voor een groep mensen die je niet hoort maar die er wel is, namelijk de woningzoekenden. Op iedere woning die wij aanbieden krijgen we gemiddeld 280 reacties. Dat betekent dat we 279 mensen moeten teleurstellen." De keuze van de woningbouwvereniging valt samen met de plannen van de gemeente voor een integrale gebiedsvisie. Daarin valt te lezen dat er meer koopwoningen aan de oude wijken moeten worden toegevoegd. De wethouder gaat niet over de plannen van de woningbouwvereniging maar ze komen hem wel goed uit. "De buurt staat bekend als een achterstandswijk met veel sociale woningbouw, een slechte cohesie en een gevoel van onveiligheid," aldus wethouder wonen Sydney van den Bergh. Met sociale huur-, middel dure huur- en koopwoningen hoopt hij de wijk te versterken. "Dan krijg je andere bewoners erbij, dat geeft een meer diverse samenstelling van mensen die elkaar ontmoeten en dat maakt de wijk sterker naar de toekomst toe."

Minder woning voor meer geld

Elona en Nathalie wonen vlak naast elkaar aan de Spoorlaan en zijn de kartrekkers van het verzet tegen de sloop. Ze zijn allebei moeder van nog thuiswonende kinderen en hebben flink geïnvesteerd in hun woning omdat ze in de veronderstelling waren dat de buurt gerenoveerd zou worden. "We hebben hier anderhalf jaar gesprekken gevoerd over welk raam, welke vloer en dan hoor je opeens dat het tegen de vlakte gaat. We zijn woedend en verdrietig." Ze herkennen zich totaal niet in de analyse van de wethouder. Nathalie: "Het is juist een saamhorige buurt, een hele gemêleerde buurt, jong, oud, van alles door elkaar. Er ligt hier geen vuilnis op de stoep en ik heb me nog nooit onveilig gevoeld, het is juist een hele fijne buurt." Ze hebben het gevoel opgeofferd te zijn omdat zij het enige blok zijn zonder koopwoningen.

De bewoners zijn bang dat ze er met de nieuwe plannen flink op achteruit gaan. Nathalie en Elona hebben nu een eengezinswoning met tuin voor een bescheiden huur en vrezen straks meer te moeten betalen voor een kleiner appartement. Omdat er straks koopwoningen bijkomen wekt het bovendien de indruk dat ze plaats moeten maken voor mensen met meer geld. Volgens hen is het excuus dat de woningen van mindere kwaliteit zijn, vooral een slap excuus om hen weg te jagen. "Ik heb energielabel A en mijn huis is een aantal jaar geleden geïsoleerd vanwege het treinverkeer aan de overkant," aldus Elona.

Perspectief

Maar de woningbouwvereniging heeft een bouwopgave en zegt de stad niet verder naar buiten uit te kunnen breiden. "De claim op de ruimte is enorm, we hebben natuur, landbouw, recreatie, stikstof, mobiliteit en dan komt ook nog een keer wonen om de hoek," aldus Windmuller die daarom besloten heeft om harde keuzes te maken. "De vraag is; bouw je aan de toekomstige stad die klaar is voor toekomstige generaties of verbeter je de ouwe stad waar straks geen vraag meer naar is." Windmuller zal de mensen niet zomaar op straat zetten. "Als de mensen eenmaal voor akkoord tekenen, kunnen ze rekenen op een urgentieverklaring en een tegemoetkoming van de verhuiskosten." Ook de wethouder probeert de mensen perspectief te bieden. "We hebben besloten een deel van de bouw op de reeds eerder gesloopte vlakte aan de overkant naar voren te halen. Daar bouwen we 44 woningen waar de mensen die graag in de buurt willen blijven, voorrang op kunnen krijgen," aldus de wethouder.

De bewoners piekeren er voorlopig niet over om te tekenen, al zien ze de wijk wel hard achteruit gaan omdat steeds meer mensen eieren voor hun geld kiezen. "De rechter mag zich straks buigen over het ontbinden van het huurcontract." Het tweetal heeft al gesprekken gevoerd met advocaten die hen veel kans gaven. "Er zijn zelfs gemeenten waar 70% van de bewoners akkoord zijn moet zijn om sloop door te kunnen zetten." De wethouder wacht het af al tekent hij er wel bij aan dat het vaak steeds lastiger wordt nog bouwplannen te maken omdat mensen overal bezwaar maken. "We hebben de ambitie dat iedereen een fijne woning moet kunnen vinden in de toekomst," aldus van den Bergh.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie