Rechtbank verbiedt Hells Angels in Nederland
- Nieuws
- Rechtbank verbiedt Hells Angels in Nederland
De rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat motorclub Hells Angels al zijn activiteiten moet staken en wordt verboden. Het Openbaar Ministerie had daarom gevraagd omdat er sprake is van geweldscultuur binnen de club die de samenleving en rechtstaat in gevaar brengt. De rechter gaat daarin mee.
Het is een wereldwijde primeur dat de Hells Angels in een land een totaalverbod krijgen. In andere landen, waaronder Duitsland, zijn wel lokale chapters verboden maar niet de hele club.
Justitie had betoogd dat de Hells Angels, al veertig jaar actief in Nederland, een structurele gewapende strijd voeren met andere motorclubs. Sommige daarvan zijn op vorospraak van het OM al eerder verboden door de rechtbank, zoals Satudarah en Bandidos. Bij Satudarah is dat totaalverbod overigens in beroep deels teruggedraaid.
In Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1, hoor je het verslag vanuit de rechtbank en een reactie van Jan Brouwer, directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (RUG) over de consequenties van deze uitspraak.
De strijd met andere motorclubs leidt volgens de rechter tot "langdurige oorlogen die gepaard gaan met geweld, soms met dodelijke afloop".
De verdediging had aangevoerd dat de Hells Angels niet als club verboden kunnen worden omdat geen sprake is van centrale aansturing; de zogenoemde chapters zouden onafhankelijk van elkaar opereren. Maar volgens de rechter is dat niet het geval. Ze zijn niet bij de notaris geweest, zei de rechter, maar er is duidelijk sprake van nationale en internationale aansturing.
De rechtbank acht voldoende aangetoond dat de Hells Angels als vereniging een gevaar vormen voor de openbare orde. De cultuur kenmerkt zich door wetteloosheid en de leden zien zichzelf als outlaws, die buiten de wet staan, aldus de rechter. Leden mogen ook niet in dienst zijn, of zijn geweest, van de overheid. Door intimidatie durven slachtoffers van de Hells Angels geen aangifte te doen en getuigen durven niet te spreken, of alleen anoniem, zei de rechter.